Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Mr Vuk Radojević na otvaranju Centra za veštačko osemenjavanje i embriotehnologiju „Maxi bulls“

30.06.2016 | VIDEO

Mr Vuk Radojević na otvaranju Centra za veštačko osemenjavanje i embriotehnologiju „Maxi bulls“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević prisustvovao je danas u Deronjama, naselju u opštini Bač, puštanju u rad prvog privatnog Centra za veštačko osemenjavanje i embriotehnologiju „Maxi bulls“ i potpisivanju strateškog partnerstva ove firme sa nemačkim Bajern Genetikom (Bayern –Genetik GmbH ) iz Minhena, od kojih je kupljeno 13 bikova simentalske rase.

Radojević je rekao da Pokrajinski sekretarijat stoji na raspolaganju za poduhvate kojima se podiže kvalitet stočnog fonda i doprinose razvoju intenzivne stočarske proizvodnje. „Otvaranje ovakvog Centra obezbeđuje niz prednosti: veći broj potomaka, brže razmnožavanje, zaštitu zdravlja životinja i, posebno, ekonomske efekte. Značaj centra jeste saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima, gde oni treba da pronađu svoj interes, da prevaziđu probleme na koje nailaze kad je u pitanju reprodukcija i neplodnost u stočarskoj proizvodnji“, izjavio je Radojević i naveo da kod nas obim veštačkog osemenjavanja iznosi do 50 odsto, za razliku od razvijenih zemalja gde iznosi preko 90 procenata.

Centar su zvanično pustili u rad: pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, savetnik predsednika Vlade Republike Srbije prof. dr Dragan Glamočić, generalni direktor firme „Maxi bulls“ Miladin Lučar, generalni menadžer firme Bajern Genetik Tomas Grup (Thomas Grupp) i predsednik Veterinarske komore Srbije Davor Šašić.
Profesor dr Dragan Glamočić je izrazio zadovoljstvo što je Bajern Genetik iz Minhena svetski poznata firma u oblasti genetike, izabrala kompaniju u Srbiji za svog strateškog partnera. Pored toga što će to doprineti poboljšanju genetskog potencijala stoke kod nas, prof. dr Glamočić je naglasio da je to i izvozna šansa „da prodremo i na neka druga tržišta gde Srbija ima određene povlastice“.

Tomas Grup je izjavio da je Srbija treća zemlja na svetu kad je u pitanju simentalska rasa i „snažan igrač na ovom polju“, ali da je ubrzani uzgoj visokokvalitetne rasne stoke veoma važan, jer stočari u Srbiji moraju da budu konkurentni u budućnosti.
Generalni direktor firme „Maxi bulls“ Miladin Lučar je naveo da je plan da se proizvodi seme rasnih bikova, da bi ga pojeftinili i prilagodili domaćem tržištu.


  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'