Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Radojević uručio ugovore za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara

14.11.2016

Sekretar Radojević uručio ugovore za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević danas je uručio 114 ugovora za nabavku opreme za navodnjavanje i izgradnju i opremanje eksploatacionih bunara, korisnicima koji su to pravo, u vidu bespovratnih sredstava, ostvarili na konkursu ovog Sekretarijata.

Ukupna vrednost današnjih ugovora je blizu 127 miliona dinara, od čega je iz budzeta AP Vojvodine obezbeđeno više od 40,6 miliona dinara. Ovim investicijama je obezbeđeno navodnjavanje 824 hektara.

Kao posebno značajno, Radojević je rekao da su 24 ugovora potpisana sa ženama nosiocima poljoprivrednog gazdinstva, a 38 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji su mlađi od 40 godina, što se, kako je naveo, dodatno stimuliše i prepoznaje na konkursima Sekretarijata.

Prema rečima sekretara Radojevića, uspeli smo da navodnjavanje, kao način da se stvore uslovi za efikasniju poljoprivredu, nametne kao važna tema. Pored budzetskih stimulacija, i sami poljoprivrednici su prepoznali značaj navodnjavanja i pokazali spremnost da ulažu u opremu. To pokazuju i cifre: samo u korelaciji sa konkursom za navodnjavanje Pokrajinskog sekretarijata, vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje u 2016. godini više od 1,116 milijardi dinara, od čega je Pokrajina obezbedila sredstva u visini od 330 miliona. Navedenim investicijama je obezbeđeno navodnjavanje 7.357 hektara oranica i voćnjaka. Od ukupne površine pod zalivnim sistemima koje je ove godine sufinansirala Pokrajina, veći deo - 57,6 odsto, navodnjava se vodom iz kanala, a manji deo - 42,4 odsto vodom iz bunara.

„Drago mi je što poljoprivredni proizvođači prepoznaju značaj navodnjavanja i što su spremni da izdvajaju sopstvena sredstva za investiranje. Želim da najavim da će Pokrajinski sekretarijat u narednoj budzetskoj godini nastaviti sa ovom merom podrške, za koju će biti planirana značajna finansijska sredstva. Drago mi je što poljoprivredni proizvođači idu u intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, bilo da je u pitanju ratarska, povrtarska, voćarska ili vinogradarska proizvodnja. U svakom slučaju, primena sistema za navodnjavanje jeste u cilju intenzivne poljoprivredne proizvodnje i treba da doprinese efikasnijem poslovanju poljoprivrednih gazdinstava“, izjavio je Radojević i naglasio da je interesovanje poljoprivrednika za ovaj konkurs veliko. Sa današnjim ugovorima završen je ovogodišnji konkurs za navodnjavanje i utrošeno je i dodatnih 30 miliona dinara koji su bili obezbeđeni rebalansom pokrajinskog budzeta.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'