Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Podsticaji za unapređenje lovstva i stočarske proizvodnje u Vojvodini

26.12.2016

Podsticaji za unapređenje lovstva i stočarske proizvodnje u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva iz budzetskog fonda za razvoj lovstva u Vojvodini. Uručeno je 175 ugovora u ukupnom iznosu od 33,5 miliona, prava na ta sredstva ostvarilo je 70 korisnika lovišta: 64 lovačka udruženja, dva javna preduzeća i četiri privredna društva.

Prema rečima sekretara Radojevića sufinansirana je izgradnja bunara i pojilišta za divljač, kao i izgradanja prihvatilišta za fazansku pilad i poligona za fazane. Lovačka udruženja dobila su i sredstva za izgradnju i rekonstrukciju objekata za obradu trofeja, remiza za divljač, čeka i hranilišta za visoku i sitnu divljač, nabavku lovočuvarske opreme i drugo.

Radojević je dodao da se sredstava iz budzetskog fonda za razvoj lovstva obezbeđuju od naplate lovnih karata i odstreljene divljači, tako da se kroz konkurs sredstva vraćaju nazad lovstvu. "Siguran sam da kroz ovu meru podrške na pravi način podstičemo razvoj lovstva, ali istovremeno i lovnog turizma", rekao je Radojević.

Sekretar Radojević uručio je danas i 12 ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva za poboljšanje stočarske proizvodnje u poljoprivrednim gazdinstvima i uvođenje standarda Evropske unije u proizvodnji mesa i meka. Ukupna vrednost investicije jeste 44,4 miliona dinara, od čega je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu obezbedio 25,1 milion dinara. Sredstva u iznosu od 10,2 miliona dinara dobilo je sedam mini mlekara, dok je pet mini mesara dobilo podsticaj u ukupnom iznosu od 14,9 miliona dinara.

Kako je Radojević istakao, cilj ove mere jeste da se kroz sufinansiranje adaptacije prostora i kupovine potrebne nove opreme, u skladu sa standardima EU, unapredi stočarska proizvodnja, poboljša kvalitet proizvodnje i prerade mesa i mleka. Istovremeno, cilj je da se poveća uposlenost članova domaćinstava koja se bave stočarskom proizvodnjom, proširi asortiman novim proizvodima, brendiraju proizvodi i poveća standard života na selu.

Resorni sekretar je dodao da je ta mera realizovana u saradnji sa Institutom za prehrambene tehnologije i Poljoprivrednim fakultetom, kroz čije projekte gazdinstva apliciraju na konkurs.

"Te naučno-istraživačke institucije su zadužene da isprate celokupnu realizaciju investicije, kako bi gazdinstva bila u prilici da izađu na tržište sa kvalitetenim proizvodima što je garant zdravstvene bezbednosti naših građana“, rekao je Vuk Radojević.

On je dodao da je za ovu meru i u budzetu za 2017. godinu planirano 30 miliona dinara. Takođe, u nastupajućoj budzetskoj godini biće izdvojeno 50 miliona dinara za opremanje i adaptaciju stočarskih farmi, kao i 60 miliona dinara za odgajivačke programe.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'