Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Niz podsticajnih mera za poljoprivrednike tokom 2017. godine

24.02.2017

Niz podsticajnih mera za poljoprivrednike tokom 2017. godine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je danas, na skupu koji su Zadružni savez Vojvodine i DDOR iz Novog Sada za poljoprivrednike organizovali u Privrednoj komori Vojvodine, predstavio podsticajne mere koje je taj sekretarijat pripremio za 2017. godinu i tom prilikom izneo i plan rada u tekućoj godini.

Sekretar Radojević je istakao da su okupljanja poput današnjeg izuzetna prilika da se jasno predstavi čitav set mera podrške poljoprivrednim proizvođačima. „Imamo sa čime da izađemo pred poljoprivrednike, imamo veoma značajne nove mere koje izazivaju veliko interesovanje“, rekao je Radojević, naglasivši da budzet za poljoprivredu nikada nije bio veći. On je dodao da će tokom ove godine 8 milijardi dinara biti usmereno u poljoprivredu Vojvodine, za 500 miliona više nego prošle, kao i da je taj iznos usmeren na podsticajne mere poljoprivrednim proizvođačima.

„To je vrlo jasan signal iz Pokrajinske vlade da poljoprivrednici zaslužuju veću podršku. Ovim merama, ta veća podrška biće ostvarena i na terenu“, istakao je pokrajinski sekretar i rekao da je potrebno posebno naglasiti nove mere agrarne politike, od kojih je izvdvojio stavljanje akcenta na podršku mladima koji žele da se ozbiljno bave poljoprivredom i zasnuju svoje porodice na selu. Prvi put u Srbiji će se sprovoditi ova mera, za koju je u budzetu planirano 100 miliona dinara. Putem start-ap programa, mladi poljoprivrednici moći će da uz ozbiljan biznis plan formiraju uspešna domaćinstva i dostojno žive od svog rada, ali i da uz trud i pravilne procene, u perspektivi postanu i uspešni preduzetnici. „Dosta smo se deklarativno zalagali za to da mladi ostanu na selu i pokušaju da se bave poljoprivredom. Ovom merom mi ih direktno stimulišemo, jer se 55 odsto sredstava dodeljuje bespovratno da bi oni započeli poljoprivrednu proizvodnju, ostali na selu, zasnovali porodice i dali pun doprinos razvoju seoskih zajednica“, zaključio je Radojević.

Sekretar Radojević je u svom izlaganju naglasio i to da Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine nastupaju sinhronizovano, kao i da u saglasju sačinjavaju mere podrške individualnim poljoprivrednim proizvođačima. On je pozvao proizvođače da prate konkurse ovog Sekretarijata a kako je najavio, prvi konkursi biće raspisani već sledeće sedmice.

Na današnjem skupu svoje programe podrške poljoprivrednoj proizvodnji predstavile su i druge pokrajinske instutucije: Razvojni fond APV, Fond za razvoj poljoprivrede APV i Garancijski fond APV.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'