Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević i Jun o jačanju saradnje srpskih i kineskih poljoprivrednika

28.02.2017

Radojević i Jun o jačanju saradnje srpskih i kineskih poljoprivrednika

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević primio je danas delegaciju iz Narodne Republike Kine, na čijem čelu je Cui Jun, zamenik generalnog direktora Kineske akademije za poljoprivredni inženjering.

U razgovoru su razmatrane mogućnosti za intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega, u segmentu prerade poljoprivrednih proizvoda. Akcenat je stavljen na obnavljanje i jačanje saradnje kada je u pitanju izvoz domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Kinu, i to kroz zajedničko ulaganje u Srbiji koje će stvoriti dodatnu vrednost proizvoda sa kojima može da se izađe na treće tržište.

Radojević je izrazio zadovoljstvo zbog posete visoke nacionalne delegacije iz Kine, istakavši da je nakon posete kineskog ministra poljoprivrede Srbiji u januaru ove godine, stvorena mogućnost za dalje razgovore i uspostavljanje čvršće saradnje u oblasti poljoprivrednog sektora sa partnerima iz Kine.

Resorni pokrajinski sekretar je gostima iz Kine, među kojima su bili predstavnici kineskog ministarstva poljoprivrede, stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i predstavnici poljoprivrednih preduzeća, predstavio mere podrške resornog pokrajinskog sekretarijata, pre svega, u razvoju intenzivne poljoprivredne proizvodnje, kao i potencijale poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Radojević je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu svoje mere podrške usmerava u pravcu intenzivne poljoprivredne proizvodnje u želji da osnaži poljoprivrednike da budu konkurentni na domaćem i stranom tržištu.

„Verujem da će mnogi od njih naći svoju priliku i šansu u saradnji sa kineskim partnerima“, kazao je sekretar Radojević i naveo podatak da je ukupan izvoz iz Srbije u Kinu u iznosu od 10 miliona dolara, od čega se 1,5 milion dolara odnosi na poljoprivredne proizvode.

Cui Jun je izrazio zadovoljstvo zbog prve posete Srbiji i Vojvodini, istakavši da je u fokusu dalje jačanje saradnje u oblasti trgovine i prerade poljoprivrednih proizvoda kineskih i srpskih partnera.

On je istakao da je u četiri sfere postignut konsenzus o jačanju saradnje. To je najpre uspostavljanje redovne komunikacije i izrada srednjoročnog plana za saradnju.

Kao posebno značajnu, Jun je istakao zajedničku saradnju u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, kroz zajedničko ulaganje koje će stvoriti dodatnu vrednost proizvoda sa kojima može da se izađe na treće tržište. Jun je naglasio da je saradnju moguće uspostaviti i u oblasti logistike, kroz osnivanje zajedničkih centara za logistiku u važnim regionima u Srbiji, među kojima je AP Vojvodina.

Prema Junovim rečima mogućnost za saradnju postoji u oblasti istraživanja i to pre svega kada je reč o preradi poljoprivrednih proizvoda, staklenicima i korišćenju otpada od poljoprivredne proizvodnje.

Prijemu u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredne komore Vojvodine, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta BioSens, Instituta za nizijsko šumarstvo i topolarstvo, novosadskog Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za prehrambene tehnologije.

Susret je realizovan je u okviru posete delegacije Narodne Republike Kine Republici Srbiji, u organizaciji Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'