Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Milošević i Radojević učestvovali u sadnji topola u Kaćkoj šumi

21.03.2017

Milošević i Radojević učestvovali u sadnji topola u Kaćkoj šumi

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, koji je ustanovljen 21. marta 1971, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, učestvovali su danas u sadnji 200 sadnica topole na oglednom dobru Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaćkoj šumi. Sadnice topole zasađene su na površini od pola hektara.

Tim povodom, sekretar Milošević rekao je da treba da budemo zabrinuti, zbog činjenice da svake godine nestane 16 miliona hektara šuma u svetu, jer smo skloni gradnji puteva i fabrika, a zaboravljamo koliko su nam šume važne.

„Ovde u Vojvodini je oko 137 hiljada hektara pod šumom, što predstavlja 6,5% njene ukupne površine. Imamo prostora da unapredimo površine pod šumama, ali iz ugla Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost izuzetno je važno da navedeni zadatak ostvarujemo u procesu visokog obrazovanja, otvaranjem Smera za šumarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, unapređenjem rada Instituta za nizijsko šumarstvo i njegovog povezivanja sa privrednim subjektima“ , naglasio je Milošević.

Nove šume i pojasevi u Vojvodini predstavljaju zaštitu poljoprivredne površine od štetnog dejstva vetra, takođe, utiču na povećanje prinosa u poljoprivredi, povećanje diverziteta biljnog i životinjskog sveta, kao i mogućnost razvoja pčelarstva, turizma, sporta, i možda najvažnije - utiču na ublažavanje klimatskih promena, jer drveće vezuje ugljen dioksid.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, izjavio je da ovaj pokrajinski sekretarijat, putem svojih mera podrške, subvencioniše niz aktivnosti u šumarstvu. Tako su, krajem 2016. godine, potpisani ugovori po ovom osnovu u vrednosti većoj od 120 miliona dinara za podizanje novih šumskih zasada. Sredstva su uložena i u melioraciju degradiranih šuma, potom i za uređenje i unapređenje šumskih puteva.

Radojević je naglasio da je neophodno podići nivo svesti o značaju šuma i drveća, ne samo za životnu sredinu, već istovremeno i za zaštitu i očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

„I, ono što ovom prilikom želim posebno da istaknem, jeste da i ovim putem pozivamo lokalne samouprave da opredele određene površine zemljišta na svojoj teritoriji za podizanje šuma. Pokrajinski sekretarijat će ih podržati i u izradi projektno tehničke dokumentacije, kao i putem dodele bespovratnih sredstava za podizanje šuma“, rekao je Radojević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo osim dodele bespovratnih sredstava za podizanje šuma, izdvaja sredstva i za negu šuma i to u trajanju od pet godina. To je izuzetno važno, jer ukoliko niko ne brine o zasađenim šumama, one brzo nestaju.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'