Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Radojević zadrugarima i poljoprivrednicima u Sremu predstavio pokrajinske mere agrarne politike

27.03.2017

Sekretar Radojević zadrugarima i poljoprivrednicima u Sremu predstavio pokrajinske mere agrarne politike

U okviru redovnih aktivnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević, obišao je zadrugare i poljoprivrednike u sremskim mestima Beška, Krčedin, Surduk i Belegiš, gde im je predstavio mere agrarne politike resornog pokrajinskog sekretarijata.

Radojević je, u pratnji predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka i direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića, posetu započeo obilaskom Zemljoradničke zadruge "Beška" u Beški, koja je, kako je naveo, pravi primer zadrugarstva, baziran na tradicionalnim zadrugarskim vrednostima.

„Jedna od izmena u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu jeste ta, da smo, kroz konkurse i dodelu bespovratnih sredstava, prepoznali zemljoradničke zadruge“, kazao je Radojević dodajući da se u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine nastoji doći do optimalnog modela na koji način da se podrži dalji razvoj zadrugarstva.

On je dodao da se time ne podstiču samo zemljoradničke zadruge, nego se i poljoprivrednici stimulišu da se udružuju, da postanu članovi zadruga, pogotovu onih koje su bazirane na pravim zadrugarskim principima i načelima.

Dragan Lončar, odgovorno lice u Zemljoradničkoj zadruzi "Beška", kazao je da je ta zadruga zadovoljna sredstvima koja su im na raspolaganju po konkursima resornog sekretarijata i pokrajinskih fondova, jer je reč o najpovoljnijim sredstvima koja se trenutno mogu naći na tržištu. Dodao je da će konkurisati za završetak skladišnog prostora i nabavku opreme za skladište, kao i za finalizaciju kultura koje gaje.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, izjavio je da je Zemljoradnička zadruga "Beška" koristila kreditna sredstva Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, a reč je o kreditu od 40.000 evra, sa kamatnom stopom do 1 odsto na godišnjem nivou, grejs periodom do godinu dana i rokom otplate do 5 godina. Bogdanović je dodao da se u toku grejs perioda ne zaračunava kamata čak ni ona interkalarna.

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, istakao je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih segmenata na teritoriji njihove opštine i podsetio na to da je lokalni budzet za poljoprivredu ove godine uvećan za 10 miliona dinara sa tendencijom povećanja u narednim godinama. Agencija za ruralni razvoj u opštini Inđija uspostavljena je u cilju da se preko nje daje podrška poljoprivrednicima, naveo je Vladimir Gak.

Sekretar Radojević posetio je i Zemljoradničku zadrugu "Beška-Agrar" u Krčedinu, koja je od 2014. godine u privatnom vlasništvu. Reč je o zadruzi koja uspešno posluje i koja ima moderne skladišne kapacitete i novu tehnologiju čuvanja žitarica. U dva skladišta kapaciteta do 1000 tona, sušenje žitarica se vrši prirodnim putem uz pomoć ventilatora bez upotrebe energenata.

Kapaciteti skladišta su 25.000 tona, sa još 2.000 tona po novoj tehnologiji koju sada koriste. Zadrugari rade zemlju na oko 1.300 hektara, a sa kooperantima na oko 3.500 do 4.000 hektara, gde uglavnom gaje kukuruz, pšenicu, suncokret.

Radojević je po obilasku skladišta izjavio da je reč o dobrom modelu zadrugarstva kada je u pitanju ratarska poljoprivredna proizvodnja.

„Ovo je primer pravog oblika udruživanja, gde se uključuju i kooperanti, i gde sa ovakvim skladišnim kapacitetima oni imaju daleko bolju poziciju na tržištu“, naglasio je Radojević dodajući da bi ovakav vid primene nove tehnologije mogao biti prepoznat ukoliko pokaže dobre rezultate kroz mere resornog sekretarijata, jer omogućava individualnim poljoprivrednim proizvođačima da imaju svoje skladišne kapacitete, da ne zavise od otkupaca, odnosno da budu „gospodari svoje robe“, te da se opredele za pravi momenat za izlazak na tržište i ostvare bolju cenu.

U pratnji predsednika opštine Stara Pazova Đorđa Radinovića, sekretar za poljoprivredu obišao je i domaćinstvo Sime Paunovića i vinariju "Milanović" u Surduku, kao i gazdinstvo Zorana Ličanina u Belegišu.

Radojević je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da vlada ogromno interesovanje za start-ap program, odnosno za meru podrške mladima koji su se opredelili da ostanu da žive u selu.

„Hoćemo da stimulišemo mlade poljoprivrednike, da im damo inicijalnu kapislu do oko 1.5 miliona dinara, 75 odsto bespovratnih sredstava, kako bi se opredelili da se bave poljoprivrednom proizvodnjom“, kazao je Radojević i napomenuo da su od ove godine prvi put konkretno podržani mladi i žene na selu, tako što mogu da ostvare do 70 odsto povrata od ukupne investicije, dok je to ranije bilo do 50 odsto.

On je naglasio da su mere podrške na pokrajinskom nivou usaglašene sa republičkim, i izrazio uverenje da će mladi poljoprivrednici pokazati interesovanje za podsticaje koji su im na raspolaganju.

Radojević je još dodao da je jedan od prioriteta u radu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu podrška malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima.

„To se ove godine vrlo jasno oslikava u određenim ograničenjima koja smo uspostavili prilikom dodele bespovratnih sredstava. Kada je u pitanju intenzivna proizvodnja, voćarsko-vinogradarska, povrtarska, pravo sticanja bespovratnih sredstava imaju gazdinstva veličine do 50 hektara, a kada je u pitanju ratarska proizvodnja gazdinstva veličine do 100 hektara. Time smo limitirali velike proizvođače i fokusirali se na male i srednje, kojima najpre treba pomoći“, naglasio je Radojević.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, naglasio je da je bitno da se poljoprivrednici što bolje informišu o merama podrške koje su im na raspolaganju sa republičkog i pokrajinskog nivoa. On je dodao da je opština Stara Pazova, kroz mere podrške za 100 gazdinstava sa veličinom poseda do pet hektara, opredelila sredstva u iznosu do 50.000 dinara za nabavku goriva za početak sezone.

Po obilasku vinarije "Milanović" u Surduku, sekretar Radojević je istakao da će uspešni proizvođači poput Dejana Milanovića sigurno imati podršku u okviru mera agrarne politike kada je reč o bespovratnim sredstvima. Vinarija "Milanović" ima oko 8.5 hektara pod autohtonim sortama grožđa i godišnje proizvede oko 30 .000 litara kvalitetnog vina.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'