Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević u Južnom Banatu predstavio pokrajinske mere agrarne politike

28.03.2017

Radojević u Južnom Banatu predstavio pokrajinske mere agrarne politike

U okviru redovnih aktivnosti pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, mr Vuk Radojević i direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović zajedno sa saradnicima u Južnom Banatu u opštinama Kovin i Pančevo poljoprivrednicima su predstavili aktuelne mere agrarne politike namenjene poljoprivrednicima na teritoriji AP Vojvodine.

Na tribini održanoj u opštini Kovin, Radojević je rekao da je namera i želja resornog sekretarijata za poljoprivredu da u direktnom razgovoru sa poljoprivrednim proizvođačima razmeni ideje i stavove o agrarnim merama koje se sprovode za poljoprivrednike u Vojvodini. On je naglasio da su mere podrške na pokrajinskom nivou usaglašene sa republičkim ministarstvom za poljoprivredu, kao i to da su takođe usaglašene mere između Sekretarijata za poljoprivredu i Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede što ranije nije bio slučaj.

Radojević je podsetio prisutne da je ove godine u agrarnom budzetu Vojvodine za subvencije i bespovratna sredstva do 70 odsto više para nego prošle godine. Naveo je da je poljoprivrednicima na raspolaganju niz konkursnih linija na koje mogu aplicirati, pri čemu je postotak povraćaja sredstava do 60 odsto za registrovana poljoprivredna gazdinstva odnosno do 70 odsto kada je reč o mladima do 40 godina, ženama i korisnicima agrarnih mera sa teritorije pokrajine gde su otežani uslovi rada u poljoprivredi. Najviše interesovanja među poljoprivrednicima širom Vojvodine, kako je istakao resorni sekretar, ima za nabavku novih pogonskih i priključnih mašina.

"Ogromno interesovanje vlada za ovu meru, što govori o tome da smo doneli pravu odluku kada smo se opredelili da je uvedemo u agrarne mere, ali da je nemoguće očekivati da u jednoj godini svi oni koji su zainteresovani za kupovinu nove pogonske ili priključne mehanizacije zadovolje potrebe, jer nije moguće, nije realno, ali je bitno da smo krenuli i već sada na osnovu interesovanja mogu da tvrdim da ćemo i u rebalansu budzeta obezbediti dodatna sredstva za ovu meru, jer je interesovanje ogromno, ali i što je još bitnije da ovu meru planiramo i u narednom vremenskom periodu i godinama, da poljoprivrednici mogu da računaju na kontinuitet u ovoj meri", naveo je Radojević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da vlada ogromno interesovanje i za start-ap program, odnosno za meru podrške mladima koji su se opredelili da ostanu da žive u selu. U tom pogledu mladi do 40 godina moći će da računaju na sredstva u iznosu do 10.000 evra, do 75 odsto bespovratnih sredstava, kako bi se opredelili da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i započnu agrobiznis.

Direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandar Bogdanović, izjavio je da u okviru tog fonda ima 12 kreditnih linija, da se u toku grejs perioda ne zaračunava kamata čak ni ona interkalarna. On je dodao da kamatna stopa za kreditnu liniju za nabavku sistema za navodnjavanje iznosi do jedan odsto, a za sve ostale mere kamata je do 1.5 odsto na godišnjem nivou. „Dužina grejs perioda je prilagođena vrsti poljoprivredne proizvodnje, kako bi poljoprivrednici mogli lakše servisirati kreditne obaveze prema fondu“, dodao je Bogdanović.

Osim u opštini Kovin, aktuelne mere agrarne politike prezentovane su i na tribini održanoj u opštini Pančevo. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što su poljoprivrednici sa teritorije njihove opštine imali priliku da od pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuka Radojevića i direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Aleksandra Bogdanovića čuju na koje vidove podrške mogu da računaju u poljoprivrednoj proizvodnji u Vojvodini. Na tribini je osim predstavljanja aktuelnih konkursnih linija za registrovana poljoprivredna gazdinstva, bilo reči i o konkursima na koje mogu aplicirati lokalne samouprave, a odnose se na uređenje nekategorisanih poljskih puteva i otresišta, uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta, komasaciju zemljišta, kao i uređenje kanalske mreže.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'