Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Potpredsednik Milićević: „Podsticajnim merama Pokrajinske vlade omogućavamo ravnomeran razvoj svih delova Vojvodine“

06.04.2017

Potpredsednik Milićević: „Podsticajnim merama Pokrajinske vlade omogućavamo ravnomeran razvoj svih delova Vojvodine“

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vukom Radojevićem ugovore predsednicima lokalnih samouprava koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva po osnovu dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ugovorima uručenim u Klubu poslanika u Skupštini AP Vojvodine, 9 lokalnih samouprava sredstva će dobiti za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta i privođenje nameni tog zemljišta, dok će po konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, sredstva za projekte dobiti 11 lokalnih samouprava.

Potpredsednik Pokrajinske vlade čestitao je predsednicima lokalnih samouprava na dobroj pripremi projekata i konkursne dokumentacije i pozvao ih da budu spremni da i ubuduće učestvuju i na pokrajinskim i republičkim konkursima, čime će doprineti razvoju svojih sredina i poboljšanju života u njima, a istovremeno stvarati i bolji ambijent za dolazak i domaćih i stranih investitora.

„Pokrajinska vlada je prilikom svog formiranja u prvi plan stavila brži ekonomski razvoj Pokrajine u sklopu bržeg ekonomskog razvoja Republike Srbije, u čemu je posebno značajan prioritet da regionalni razvoj bude ravnomeran na celoj teritoriji Pokrajine, u svih 45 lokalnih samouprava“, rekao je Đorđe Milićević. „Dva današnja konkursa, uklanjanje divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta i njegovo stavljanje u funkciju, kao i izgradnja fekalne kanalizacije i objekata vodoprivrede, jesu mere politike ruralnog razvoja i neke su od ključnih mera koje će poništiti razliku u neravnomernoj razvijenosti lokalnih samouprava“, rekao je potpredsednik Milićević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade je naglasio činjenicu da je ovogodišnji budzet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - u iznosu od više od 8 milijardi dinara - veći nego prethodnih godina, čime se jasno pokazuje odnos Pokrajinske vlade prema ovoj grani privredne delatnosti. On je dodao i to da Pokrajinska vlada značajne mere podsticaja usmerava i drugim delatnostima, kroz druge sekretarijate i fondove, kao i da se na svim tim aktivnostima intenzivno radi.

Kako je danas rekao pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, realizacija akcije uklanjanja divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta započeta je u drugoj polovini 2016. godine, kao nova mera nove Pokrajinske vlade. Zahvaljujući ovoj meri, prošle godine je otpad uklonjen sa oko 170 000 m2 divljih deponija. „Ova mera, kao i ostale mere Sekretarijata za poljoprivredu zaslužuje kontinuitet, jer se njima vodi računa o potrebama naseljenih mesta i doprinosi podizanju kvaliteta života na selu i u manjim sredinama“, rekao je Radojević.

Ove godine, za uklanjanje deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je 15 miliona dinara. Uz učešće lokalnih samouprava koje su na konkursu ostvarile pravo na sredstva iz budzeta – Apatin, Alibunar, Bela Crkva, Vršac, Žabalj, Irig, Kikinda, Novi Kneževac, Subotica – otpad će biti očišćen sa oko 260 000 m2 divljih deponija, a ukupna vrednost čišćenja iznosiće 23.9 miliona dinara.

Po konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini, u 2017. godini, za 14 projekata u iznosu od 132.5 miliona dinara sredstva je za naseljena mesta na svojoj teritoriji dobilo 11 lokalnih samouprava – Apatin, Bačka Topola, Beočin, Bečej, Vršac, Kovin, Novi Bečej, Pančevo, Pećinci, Senta i Stara Pazova. Kako je u budzetu od predviđenih 150 miliona dinara preostao iznos od 17.5 miliona dinara, taj iznos će biti uključen u naredni konkurs i verovatno biti objavljen u drugoj polovini ove godine.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'