Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević: Udruživanje u zemljoradničke zadruge je od vitalnog značaja za poljoprivredu

27.04.2017

Vuk Radojević: Udruživanje u zemljoradničke zadruge je od vitalnog značaja za poljoprivredu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević izjavio je uoči današnje redovne godišnje sednice Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine da je podrška poljoprivrednicima da se udružuju u prave oblike zadrugarstva, po tradicionalnim bazičnim zadružnim principima, jedno od vrlo jasnih opredeljenja Pokrajinske vlade i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

On je izrazio zadovoljstvo što od formiranja nove Pokrajinske vlade postoji veoma dobra komunikacija između Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Zadružnog saveza Vojvodine, kao i pojedinačnih zemljoradničkih zadruga, članica tog Saveza.

„Neophodno je da šira stručna javnost iz oblasti poljoprivrede šalje jasnu i nedvosmislenu poruku da je udruživanje, i to, pre svega, u zemljoradničke zadruge, veoma važno, jer su zemljoradničke zadruge, do ne tako davno, u svakom selu bile stub društvenog razvoja. To smo i mi, u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vrlo jasno prepoznali, jer smo i kroz konkurse apostrofirali zemljoradničke zadruge, pogotovu kod podsticaje za sisteme za navodnjavanje“, kazao je Radojević.

Napomenuvši da su mnoge zadruge propale tokom protekle dve decenije, Radojević je dodao da širom Vojvodine postoje i primeri kvalitetnih zadruga, koje su od vitalnog značaja, ne samo za lokalnu zajednicu, nego, u širem kontekstu, i za dalji razvoj poljoprivrede.

„Kada spojimo udruživanje poljoprivrednika, zatim podršku za intenzivnu proizvodnju, te za podizanje skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, siguran sam da se položaj individualnog poljoprivrednika u celom sistemu poljoprivrede može poboljšati“, istakao je resorni sekretar.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao da su tokom prošle godine zadruge imale ozbiljan posao da usklade akta sa novim Zakonom o zadrugama, te da se taj posao uspešno realizuje. Jovanov je istakao i izuzetno dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, koji je, kao je naveo, prepoznao značaj zadružnog sektora i zadruga za razvoj malih sredina.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'