Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Milićević: U subvencije za razvoj agrara u ovoj godini ulažemo više od osam milijardi dinara

28.04.2017

Milićević: U subvencije za razvoj agrara u ovoj godini ulažemo više od osam milijardi dinara

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević danas su uručili ugovore predsednicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva na osnovu dva konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo: za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta i za opremanje poljočuvarske službe u 2017. godini.

Pozdravljajući prisutne predstavnike gradova i opština, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao da njihovo prisustvo u velikom broju govori zapravo o značaju ovih konkursa za lokalne samouprave i značaju za one ljude koji se bave poljoprivredom, ali i sve ljude koji žive u tim lokalnim samoupravama.
Milićević je naglasio da je značaj agrara za našu ekonomiju prepoznala i ova Pokrajinska vlada, o čemu govori više od osam milijardi dinara opredeljenih u pokrajinskom budzetu za podsticaje u agraru, što je, kako je rekao, nominalno više nego i jedne godine pre u bilo kom pokrajinskom budzetu AP Vojvodine, kao i da je to i najveći pojedinačni budzet bilo kog pokrajinskog sekretarijata.

Milićević je istakao da su mere za razvoj agrara uglavnom okrenute prema malim proizvođačima, jer Pokrajinska vlada smatra da je veoma važno podržati male proizvođače kojima je ta podrška neophodna, da bi u oštrim tržišnim uslovima opstali. Druga veoma važna karakteristika jeste da je dobar deo mera usmeren prema opštinama i gradovima za podsticanje ruralnog razvoja. Ovi podsticaji treba da stvore infrastrukturu za buduću bolju i efikasniju agrarnu proizvodnju, za bolji i kvalitetniji život poljoprivrednih proizvođača u manjim sredinama. I treća karakteristika onoga što Pokrajinska vlada u oblasti podsticajnih mera čini jeste princip zajedničkog rada svih nivoa vlasti i u oblasti agrara.

„Važan princip ove Pokrajinske vlade koji smo promovisali pre deset meseci je zajednički rad svih nivoa vlasti na važnim pitanjima, a najvažnija pitanja danas su ona koja se tiču privrednog i ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mesta“, rekao je Milićević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević obrazložio je danas potpisane ugovore. Reč je o 20 ugovora sa lokalnim samoupravama, kojima je obezbeđeno zajednički oko 420 miliona dinara za uređenje atarskih puteva i otresišta. Na ovaj način biće uređeno više od 60 hiljada metara atarskih puteva i više od pet hiljada otresišta. Prema rečima Radojevića, ovo je nova mera, koja se u Vojvodini nije primenjivala više od pet godina i sada se primenjuje na nov način, jer će se od materijala koristiti tucanik, beton, asfalt i strugani asfalt, a lokalne samouprave su morale da imaju i elaborat o građevinskom nadzoru.

Drugim konkursom su raspodeljena podsticajna sredstva na devet lokalnih samouprava za opremanje poljočuvarske službe. Oprema koja se, između ostalog, finansira su vozila, mopedi, računari, GPS uređaji, foto-aparati, dvogledi, terenska obuća i odeća i oprema za gašenje požara.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'