Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Potpisani ugovori sa poljoprivrednicima na osnovu tri konkursne linije

11.05.2017

Potpisani ugovori sa poljoprivrednicima na osnovu tri konkursne linije

Prilikom današnjeg potpisivanja ugovora sa više od stotinu poljoprivrednika sa teritorije AP Vojvodine koji su ostvarili bespovratna podsticajna sredstva na osnovu tri konkursne linije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, resorni sekretar mr Vuk Radojević poručio je da nikada do sada budzet za poljoprivredu nije bio veći, da su predviđene i nove mere agrarne politike koje treba da doprinesu unapređenju agrara, te da za neke od njih podsticajna bespovratna sredstva iznose čak do 70 odsto.

Danas su potpisani ugovori za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje, zatim za opremanje stočarskih farmi, te za sufinansiranje investicija u pčelarstvo.

Radojević je rekao da je za sve tri mere agrarne politike, odnosno tri konkursa obezbeđen veći obim bespovratnih podsticajnih sredstava, koja su dobili u velikom broju poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva.

Za konkurs koji se tiče sufinansiranja investicija u nabavku opreme za hladnjače, sušare, nabavku mašina za pripremu proizvoda za tržište opredeljeno je četiri puta više sredstava nego u 2016. godini. Kao rezultat toga, danas su potpisana 32 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Ukupna vrednost investicije je blizu 100 miliona dinara, a učešće Sekretarijata je nepunih oko 47,5 miliona dinara. To će obezbediti novih blizu 3.000 kvadratnih metara hladnjača.

Druga konkursna linija tiče se opremanja stočarskih farmi i za njega je planirano 70 odsto više para nego u prošloj godini. Potpisano je 11 ugovora, u ukupnoj vrednosti blizu 14 miliona dinara, sa učešćem Pokrajine od nepunih sedam miliona dinara. Sredstva će biti utrošena u opremanje sedam svinjarskih, tri govedarske i jedne ovčarske farme.

Treća konkursna linija odnosi se na razvoj pčelarstva: nabavku novih pčelinjih društava i pčelarske opreme. Radojević je ponovio da je i za ovu namenu povećan iznos sredstava u budzetu, najpre rebalansom budzeta u drugoj polovini 2016. godine, kada je opredeljeno dodatnih 10 miliona dinara. U ovoj godini planiran je iznos od 15 miliona dinara. Danas su potpisani ugovori sa 61 korisnikom sredstava, u iznosu većem od 10 miliona dinara, tako da su ukupne investicije u pčelarstvu oko 20 miliona dinara.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'