Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Mirović: Prioritet su mali i srednji poljoprivredni proizvođači

12.05.2017

Mirović: Prioritet su mali i srednji poljoprivredni proizvođači

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas pred više od 200 poljoprivrednih proizvođača, koji su potpisali 214 ugovora za bespovratna sredstva iz budzeta AP Vojvodine, koja su dobili putem konkursa, a čija ukupna vrednost iznosi preko 306 miliona dinara, poručujući im da su upravo oni oslonac našeg društva i poljoprivrede u Vojvodini. Mirović je ukazao da je zadatak države da održi selo, i malog i srednjeg proizvođača, a da je to upravo učinjeno i kroz današnje konkurse.

Predsednik Pokrajinske vlade je potvrdio da će biti nastavljeno sa ulaganjima u poljoprivredi sa ovakvim i još većim obimom sredstava. Nastojanje je da se odgovori na sve zahteve za osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje, a prioritet će imati mali i srednji proizvođači.
Današnje subvencije su za tri mere agrarne politike, koju je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2017. godini namenio intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Investirano je u sisteme za navodnjavanje, biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru i sisteme protivgradnih mreža.

Mirović je istakao da su poljoprivredni proizvođači najuspešniji članovi našeg društva, jer svojim radom svakodnevno preuzimaju odgovornost za sebe, svoje porodice i celokupnu zajednicu, uz uverenje da će sredstvima koja su danas dobili uspeti da unaprede kvalitet proizvodnje na svojim gazdinstvima, imanjima i kompanijama.
„Nadam se da ćemo uspeti da održimo ono što smo zacrtali već prvog dana nakon izbora Pokrajinske vlade. Prvo, da u odnosu na prosek ranijih godina imamo, i u nominalnom i u realnom iznosu gledajući realnu vrednost novca koja vam se dodeljuje putem bespovratnih davanja, najviše sredstava u odnosu na sve godine unazad“, rekao je Mirović podsetivši da je u ovoj godini u pokrajinskom budzetu za agrar predviđeno osam milijardi dinara, što je pojedinačno i nominalno najveći iznos do sada, naglasivši da će tako biti i svih narednih godina, te da će ceo postupak dobijanja podsticaja ubuduće biti blagovremenije sproveden. Već 1. februara biće raspisan što veći broj konkursa, rekao je predsednik Pokrajinske vlade. Tako će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno da na vreme planiraju svoje aktivnosti, koje zavise od kalendara i imaju određene specifičnosti.

Mirović je uputio pohvalu danas resornom sekretarijatu, jer kako je naveo, nije bilo lako sve ovo izvesti i obezbediti sredstva, jer mnogo toga je zatečeno urušenog, u zdravstvu i socijali, fondovskom sistemu. Zato, kako je naglasio, biće pokušano da se pronađu dodatna sredstva iz Razvojnog fonda Vojvodine, jer vlada veliko interesovanje za kredite Fonda za razvoj poljoprivrede za nabavku poljoprivrednih mašina pod povoljnim uslovima. Fond za razvoj poljoprivrede je, naime, realizovao 200 ugovora za nabavku poljoprivredne mehanizacije, a interesovanje je danas naraslo na više od 700 zahteva.

„Te aplikacije nisu signal, već zadatak za nas. Mi ćemo danas pokušati da nađemo dodatna sredstva“, rekao je Mirović i pozvao poljoprivredne proizvođače da naredne dve do tri nedelje prate nove mogućnosti i podsticaje za njihove delatnosti, jer će, kako je rekao, nekoliko stotina miliona dinara biti obezbeđeno za nabavku poljoprivrednih mašina preko linija Fonda za razvoj poljoprivrede.

I kao treću važnu stvar, predsednik Mirović je naveo da se Pokrajinska vlada orijentisala na one kojima zaista treba pomoć. Naveo je da oni, koji imaju preko 300, 400, 500 i 1.000 hektara mogu i sami, ali manji i srednji proizvođači su naš javni cilj i praksa u budućnosti.

Za mere u oblasti sufinansiranja u sisteme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, potpisano je 125 ugovora u vrednosti oko 121 milion dinara, gde je učešće Sekretarijata oko 66 miliona dinara i novih 735 hektara poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem. Za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, potpisano je ukupno 57 ugovora u vrednosti od oko 28 miliona dinara sa učešćem Sekretarijata od nepunih 20 miliona dinara i preko 50 hiljada kvadratnih metara plastenika. Kada je reč o sufinansiranju nabavke elemenata sistema za zaštitu od vremenskih nepogoda na teritoriji AP Vojvodine, potpisano je 32 ugovora ukupne vrednosti oko 160 miliona dinara, gde je učešće Sekretarijata oko 88 miliona dinara, što će za rezultat imati novih 120 hektara poljoprivrednih površina pod protivgradnim mrežama.
Vuk Radojević je podsetio da nikada nije bio veći agrarni budzet u Autonomnoj pokrijini Vojvodini. S jedne strane, finansijski nikad značajnije, a s druge strane što će biti viđeno i kroz današnje ugovore, takođe nikada nije bio veći nivo povraćaja finansijskih sredstava. U okviru ove tri agrarne mere, povraćaj je do ove godine iznosio do 50 odsto, a od ove godine nivo povraćaja je do 60 odsto za sve poljoprivrednika. Naveo je da povraćaj može iznositi i do 70 odsto, kada je reč o mlađim proizvođačima od 40 godina, ženama ili kada su u pitanju otežani uslovi rada u poljoprivredi. Upravo je danas potpisanim ugovorima dominantno učešće poljoprivrednika, koji ostvaruju pravo na povraćaj od 70 odsto sredstava, što govori o tome da su ove mere konkretno dale rezultat jer su mlađi poljoprivrednici, žene i svi oni koji se bave poljoprivredom i rade u oteženim uslovima bili motivisani da konkurišu.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'