Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Svečano otvoren Zalivni sistem Agrolika u B. Gračacu

22.05.2017

Svečano otvoren Zalivni sistem Agrolika u B. Gračacu

Juče su u Bačkom Gračacu pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković svečano pustili u rad Zalivni sistem Agrolika, u prisustvu velikog broja zvanica, među kojima je bio i pomoćnik predsednice opštine zadužen za privredu i poljoprivredu Andrija Hajdu. Reč je o projektu ZZ Agrolika vrednom 2,5 miliona evra, a na taj način gračačka zadruga će moći da zaliva hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Zvonko Banjeglav, direktor Zemljoradničke zadruge Agrolika tom prilikom je rekao da je zamisao o izgradnji sistema za navodnjavanje duga 20 godina i da je napokon ostvaren san preduzeća koje trenutno zapošljava 80-tak radnika i obrađuje 2.000 hektara, te da je kompletna investicija realizovana iz sopstvenih sredstava. On je dalje istakao da je osnovna ideja čitavog projekta da se u svakom trenutku u toku godine dobijaju stabilni i visoki prinosi poljoprivrednih kultura. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je pohvalio ovako jedan značajan poslovni korak ZZ Agrolika i upoznao prisutne sa ovogodišnjim planom rada resornog pokrajinskog sekretarijata, gde je, pored ostalog, naglasio da je za ovu godinu u pokrajinskoj kasi izdvojeno 50 posto više novca za razvoj poljoprivrede. 

Radojević je naveo da je ZZ Agrolika sjajan primer društveno odgovornog preduzeća koje čini sve što je potrebno za kvalitetniji život na selu, posebno naglasivši pomoć zadruge u izgradnji pravoslavne crkve u Bačkom Gračacu, kao i razne vidove pomoći ustanovama, sportskom društvu i udruženjima građana u selu.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković je rekla da je počastvovana pozivom da prisustvuje jednom ovako važnom događaju Agrolike, koja služi za primer u čitavoj Srbiji, te da će ona i njeni saradnici uz pomoć viših istanci vlasti uvek pomagati gde je to potrebno i moguće.

Zalivni sistem se snabdeva vodom iz Velikog bačkog kanala, a crpna stanica je kapaciteta 600 litara u sekundi. Trafostanica je jačine 630 kilovatampera, cevovod je dugačak 11 kilometara, a energetski kablovi za napajanje centar pivot uređaja 23 kilometra.  

Ceo sistem za navodnjavanje ima 12 centar pivot uređaja i pravljen je sa mogućnošću proširenja. Izvođač radova bila je firma Agroakva iz Veternika, a radovi na izgradnji trajali su osam meseci. 
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godini15.01.2021Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godiniObaveštenje radi upoznavanja zainteresovanih lica da mogu podneti zahtev za izlazak na teren službenika PSS povodom nulte ...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'