Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević otvorio Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice

01.06.2017

Vuk Radojević otvorio Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, na oglednim parcelama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, otvorio je manifestaciju Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice i tom prilikom poručio da je NS Seme nedvosmisleno jedinstven srpski agrarni brend.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i Institut za ratarstvo i povrtarstvo imaju vrlo intenzivnu komunikaciju i saradnju.
„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo, partneri su na kreiranju projekta „AGRINNO“, sa kojim su aplicirali pred odgovarajućim fondovima Evropske Unije, a u okviru Drugog IPA poziva prekogranične saradnje Srbija – Mađarska. Projekat za cilj ima kreiranje četiri poljoprivredna inkubatora u Vojvodini, od kojih bi se jedan nalazio upravo na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo. Ovo je prvi evropski projekat na kom se Sekretarijat javlja kao vodeći partner, dok su pored Instituta, partneri i Fond za evropske poslove, kao i Čongradska županija iz Mađarske“, rekao je Radojević.

Posebno je istakao da Pokrajinski sekretarijat ostvaruje stalnu saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima, njihovim asocijacijama i podržava obnovu zadrugarstva, kao i saradnju sa stručnim i naučnim institucijama.

Pokrajinski sekretar je zatim upoznao okupljene poljoprivredne proizvođače sa aktuelnim merama agrarne politike, rekavši da su one i kvantitativno i kvalitativno unapređene.

Pored toga što budzet za poljoprivredu u Pokrajini nikad nije bio veći, njegov najveći deo usmeren je direktno ka registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Povraćaj sredstava iznosi i do 70 odsto investicije, Radojević je govorio i o unapređenju postojećih i uvođenju novih mera agrarne politike, kao što su programi podsticaja za ostanak mladih na selu i za nabavku poljoprivredne mehanizacije. Posebno je naglasio da su sve mere agrarne politike koje se sprovode u AP Vojvodini usaglašene i kompatibilne sa merama koje primenjuje Ministarstvo poljoprivrede.

Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice je već tradicionalna manifestacija koja okuplja poljoprivrednike i stručnjake, na kojoj se predstavljaju najnovije sorte i potencijal Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Takođe, na njoj se mogu čuti i prve prognoze ovogodišnjih očekivanih prinosa strnih žita i uljane repice.

Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Jan Turan se osvrnuo na uspehe ove naučne institucije koja stvara sorte sa visokim potencijalom rodnosti, koje su priznate i kod nas i u svetu.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godini15.01.2021Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godiniObaveštenje radi upoznavanja zainteresovanih lica da mogu podneti zahtev za izlazak na teren službenika PSS povodom nulte ...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'