Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević otvorio međunarodno savetovanje o proizvodnji i preradi uljarica

19.06.2017

Radojević otvorio međunarodno savetovanje o proizvodnji i preradi uljarica

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, otvorio je danas u Herceg Novom, 58. savetovanje „Proizvodnja i prerada uljarica“. Reč je o međunarodnom stručnom skupu u organizaciji Poslovne zajednice “Industrijsko bilje”, novosadskog Tehnološkog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je okupio veliki broj domaćih i stranih stručnjaka za uljarice i industrijska ulja.

Radojević je u izjavi za medije istakao da Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u šumarstvo kroz mere agrarne politike prepoznaju značaj proizvodnje i prerade uljarica.

„Tome u prilog govori i konkursna linija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu ulja. Za tu namenu ove godine je izdvojeno 145 miliona dinara, što je mnogostruko više od prošlogodišnjih 38 miliona dinara“, kazao je sekretar Radojević.

Pored toga, proizvođačima uljarica na raspolaganju je i konkursna linija za nabavku nove priključne i pogonske mehanizacije, koju Pokrajinska vlada prvi put sprovodi, i za koju, kako je Radojević naveo, vlada veliko interesovanje poljoprivrednika. Takođe, prema Radojevićevim rečima, ohrabruje i veliko interesovanje mladih do 40 godina u seoskim sredinama za takozvani start-ap program, gde mladi poljoprivrednici mogu da dobiju do 10 hiljada evra, od čega 75 odsto avansno.

„I ovaj skup je prilika da promovišemo naše mere agrarne politike i pozovemo proizvođače i prerađivače uljarica da iskoriste mogućnosti koje im stoje na raspolaganju“, rekao je Radojević.

Sekretar Radojević je naglasio da je u proteklih nekoliko godina evidentna tendencija smanjenja površina pod žitaricama, i povećanje proizvodnje uljarica. Tako je ove godine na 230 hiljada hektara posejana soja, što je značajan iskorak u odnosu na prethodnu godinu. U odnosu na višegodišnji prosek od 10 hiljada hektara, uljana repica je ove godine posejana na oko 38 hiljada hektara, dok je suncokret na stabilnih oko 220 hiljada hektara.

„To obećava, da će ova sezona biti uspešna kada su u pitanju uljarica, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu u šumarstvo će svakako nastaviti da kroz svoje mere agrarne politike podržava i proizvođače i prerađivače uljarica“, kazao je Radojević.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godini15.01.2021Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godiniObaveštenje radi upoznavanja zainteresovanih lica da mogu podneti zahtev za izlazak na teren službenika PSS povodom nulte ...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'