Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević boravio u radnoj poseti opštini Šid

28.06.2017

Vuk Radojević boravio u radnoj poseti opštini Šid

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević boravio je danas u radnoj poseti opštini Šid, u okviru koje je obišao fabriku ulja "Viktoria oil", most na kanalu Šarkudin na lokalnom putu Morović - Višnjićevo i završne radove na vodovodnoj mreži u Sotu.

Vuk Radojević je prilikom obilaska industrije za preradu uljarica „Viktoria oil“ u Šidu, čestitao direktoru Srđanu Popovu i menadzmentu, kao i svim zaposlenima na priznanju, koje je ovih dana ulje „Iskon“ dobilo u Briselu od Međunarodnog instituta za ukus i kvalitet.

„Ovaj proizvod prepoznat je i na evropskom nivou i treba da budemo ponosni što imamo priliku i kao obični potrošači na tržištu Srbije da u ponudi imamo i jedno ovako visokokvalitetno jestivo ulje“, izjavio je Vuk Radojević.

Prema njegovim rečima predstavnicima medija, svrha ovog obilaska jeste bila i da se vidi nivo pripremljenosti „Viktoria oila“ za predstojeću poljoprivrednu sezonu, jer je već u toku kampanja uljane repice, a čekaju nas i suncokret i soja.

„Važno je napomenuti i kooperantski odnos koji „Viktoria oil“ ima sa poljoprivrednim proizvođačima, što je od ogromnog značaja za celokupni primarni poljoprivredni sektor“, rekao je Radojević i naglasio da su ovakve kompanije od izuzetnog značaja za stabilnost na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Radojević je pohvalio i dobru saradnju ove fabrike, koja zapošljava oko 250 ljudi , sa šidskom lokalnom samoupravom, jer kao društveno odgovorna kompanija učestvuje u mnogim aktivnostima koje se u opštini Šid realizuju u razluičitim oblastima.

Direktor Srđan Popov je rekao da se u ovoj fabrici godišnje preradi 320 hiljada tona uljarica, kao i da se veći deo proizvoda izvozi, pa čak i u Kinu.

U nastavku posete, zajedno sa predsednikom Opštine, Predragom Vukovićem, predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljkom Kovačevićem, Vuk Radojević obišao je radove u opštini Šid koje je delom finansirala Pokrajina.

U izjavi novinarima, Radojević je istakao da je most na kanalu Šarakudin, koji zbog svoje nedovoljne širine i pozicije, na krivini lokalnog puta na ulazu u naselje Višnjićevo, predstavlja crnu tačku na tom lokalnom putu sa teškim posledicama po živote ljudi, zahtevao hitnu rekonstrukciju. Resorni sekretarijat je, kako je rekao Radojević, dao saglasnost JP „Vode Vojvodine“ u čijoj je nadležnosti ovaj objekat da iz godišnjeg programa poslovanja ovog preduzeća opredele sredstva iz budzetskog fonda, koji obezbeđuje resorni sekretarijat, uz postignute uštede u visini ukupne vrednosti od 4,5 miliona dinara. Na ovaj način je omogućeno proširenje mosta sa nekih četiri metara na šest i po metara, što je značajno za stanovnike Višnjićeva i Morovića, ali i sve one koji koriste ovaj put. Radojević je izrazio zadovoljstvo što su zajedničkim okupljanjem oko ovog projekta pronađena sredstva i prevaziđen jedan važan porblem koji je desetine godina mučio meštane šidske opštine.

„Primer realizacije izgradnje vodovodne mreže u Sotu, takođe na najbolji način oslikava ideju i osnovnu viziju Pokrajinske vlade, a to je okupljanja oko projekata. Bilo je osnovno da u 21. veku rešimo pitanje snabdevanja vodom ovog stanovništva, a reč je o elementarnim stvarima o kojima niko nije brinuo u prethodnom dužem vremenskom periodu“, izjavio je Radojević. Kako je naveo, resorni sekretarijat i Uprava za kapitalna ulaganja su zajedno izdvojili po pedeset odsto sredstava neophodnih za realizaciju ovog projekta, čija je projektovana vrednost najpre iznosila 36 miliona dinara bez PDV-a, te da je u postupku javne nabavke izabran najbolji ponuđač sa ukupnom vrednošću ugovora sa oko 16,6 miliona dinara bez PDV-a, što govori o ostvarivanju značajne uštede, a očekivanja su da do 1. septembra bude omogućen priključak svima koji to budu želeli u Sotu.

Radojević je podsetio da su zajedničkim sredstvima opština Šid i resorni sekretarijat u 2017. za uređenje industrijske zone u ovoj opštini izdvojili 36 miliona dinara za uređenje nekategorisanih atarskih puteva i otresišta i za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja. Takođe, Radojević je izneo i podatak da su poljoprivrednici opštine Šid u proteklih godinu dana rada nove Pokrajinske vlade, ostvarili subvencije u vidu bespovratnih sredstava u visini od preko 60 miliona dinara, a što je najviše iskorišćeno za podizanje protivgradnih mreža. Kako je Radojević naveo, u ovom slučaju može se konstatovati postojeća proaktivna uloga opštine Šid s jedne starne, i podrška Pokrajinske vlade i Sekretarijata s druge strane.

Sredinom jula meseca trebalo bi da počnu i radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice industrijskoj zoni u šidskoj opštini. Pristupna saobraćajnica putnog pojasa radne zone br. 8 u Adaševcima biće uspostavljena paralelno sa postojećim državnim putem. Reč je o vrednosti od 16,5 miliona dinara koje opština Šid obezbedila po konkursu kod Uprave za kapitalna ulaganja, za projekat poboljšanja poslovne i investicione klime, rekao je direktor Uprave ѕa kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević.

Predsednik opštine Šid Predrag Vuković je istakao je da je reč o projektima od vitalnog značaja za šidska naselja Višnjićevo i Sot. Posebnu zahvalnost je izrazio Pokrajinskoj vladi , koja ulaže u šidsku opštinu, što nije bio slučaj dugo unazad, kao i za sredstva dodeljena u okviru kapitalnih ulaganja, kako bi bila rešena elementarna životna pitanja u ovim naseljima.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'