Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Pokrajinski sekretar Vuk Radojević i ministar Branislav Nedimović započeli pregovore sa malinarima iz Vojvodine

26.07.2017

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević i ministar Branislav Nedimović započeli pregovore sa malinarima iz Vojvodine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, sastali su se danas sa predstvnicima udruženja „Bačkopoljski malinari“, „Malina Ratkovi“ i predstavnicima lokalne samouprave opštine Odzaci, gde su razgovarli o stanju i perspektivi razvoja malinarstva u Vojvodini kao i aktuelnim pitanjima ovogodišnje proizvodnje.

Prilikom radnog sastanka održanog u Pokrajinskoj vladi, Nedimović i Radojević su se složili da će putem zajedničkih mehanizama u kooperaciji na republičkom i pokrajinskom nivou iskoristiti sve raspoložive resurse kako bi pomogli jačanju uzgoja maline i olakšali distribuciju vojvođanskim malinaraima.

Predstavnici malinara tokom sastanka, pored postojanja loše medijske propagande u vezi sa vojvođanskom malinom , kao problem navode nedostatak saradnje sa vlasnicima gigantskih hladnjača koji su ranijih godina imali.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević, napomenuo je da je namera da se u narednom periodu zajednički razvije strategija razvoja malinarstva evidentna, te da u prilog tome govore i mere pokrajinskog sekreterijata u ovoj godini.

„Pokrajinski sekretarijat uveo je mere bespovratnih sredstava za nabavku protivgradne mreže za zaštitu od grada, gde smo prepoznali jagodičasto i bobičasto voće, što moram da napomenem nije bio slučaj do ove godine“, rekao je Radojević i napomenuo da je značajno povećan i iznos za opremanje hladnjača u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 35 milona dinara a sada iznosi 145 miliona dinara.

Ministar Nedomivoć, izrazio je razumevanje za specifičnosti problematike proizvodnje maline u Vojvodini u odnosu na proizvodnju u centralnoj Srbiji, i naglasio da postoji svest o kvalitetu maline koja se na teritoriji Vojvodine prizvodi po savremenim i kako je rekao „školskim“ standardima.

Radojević je osvrćući se na rezultate današnjeg sastanka rekao da se prva konstruktivna rešenja za trenutnu situaciju vojvođanskih malinara ogledaju u objedinjavanju proizvođača u zadruge ili asocijacije, čime bi imali mogućnost da iz budzetskih sredstva zajednički povuku veće iznose sredstava za izgradnju i opremanje hladnjača.

On je zaključio da će u narednom periodu zajednički, sa referentnim predstavnicima malinara u Vojvodini, koji su i danas prisustvovali sastanku, uskladiti mere i podržati ih i da je cena svakako nešto što je u ovom slučaju od ogromnog značaja. Shodno tome se očekuje da se cena maline u narednom periodu poveća a sve činnjenice na tržištu idu u prilog tome.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'