Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Novi ugovori za sisteme za navodnjavanje, opremanje hladnjača, preradu voća i povrća

01.09.2017

Novi ugovori za sisteme za navodnjavanje, opremanje hladnjača, preradu voća i povrća

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas 82 ugovora u okviru drugog konkursnog ciklusa za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Reč je o investiciji u vrednosti od 100 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budzeta obezbeđen 61 milion dinara, a njenom realizacijom pod sistemima za navodnjavanje biće novih oko 830 hektara.

Radojević je istakao da je za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje u 2017, opredeljeno preko 30 odsto više sredstva u odnosu na 2016, te izrazio uverenje da će realizacija do sada odobrenih investicija u navodnjavanje doprineti prevazilaženju uticaja suše u narednom vremenskom periodu.

Danas je potpisano i 9 ugovora za sufinansiranje investicija u opremu za hladnjače, mašine za pripremu za tržište, opremu za preradu uljarica i sušare za aromatično, začinsko i lekovito bilje. Ukupna vrednost investicija jeste 48 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 22 miliona dinara. Kako je resorni sekretar naveo, za ovu konkursnu liniju u 2017. godini, izdvojeno je gotovo četiri puta više sredstava u odnosu na prošlu godinu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu uručio je i 13 ugovora ukupne vrednosti 30 miliona dinara korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva za sufinansiranje investicija za preradu voća, povrća (uključujući i pečurke), grožđa, proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića. Sekretar Radojević je naveo da je najviše sredstava u ovom konkursnom ciklusu usmereno u proizvodnju vina.

Radojević je u izjavi za medije najavio i da će tokom septembra Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put raspisati konkurs za nabavku nove pogonske i priključne poljoprivredne mehanizacije. Za tu namenu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 150 miliona dinara, a resorni sekretar izrazio je uverenje da će ta mera podrške poljoprivrednicima doprineti obnovi mehanizacije na teritoriji Vojvodine.

Resorni sekretar osvrnuo se i na procenu štete u poljoprivredi prouzrokovane sušom i na mere podrške poljoprivrednicima.

„Hajde da sačekamo da se žetva završi i da imamo konkretne pokazatelje. Mi svakodnevno komuniciramo sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama i u koordinaciji sa njima očekujemo adekvatnu procenu štete od suše na usevima širom Vojvodine“, istakao je Radojević dodajući da se očekuje adekvatna i realna procena na terenu u saradnji sa resornim republičkim ministarstvom koje je nadležno, a zatim i konkretne mere kojima će se pomoći poljoprivrednicima.

„Mi ćemo u okviru svojih nadležnosti sa fondovima koji su u ingerenciji pokrajinske administracije pokušati da sve poljoprivrednike koji su obveznici kreditnih linija kod Fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda na neki način relaksiramo u ovoj sušnoj godini“, kazao je Radojević.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'