Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Saopštenje: "Ne žuriti sa berbom kukuruza"

13.09.2017

Saopštenje: "Ne žuriti sa berbom kukuruza"

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas je održan radni sastanak, na kome je bilo reči o stanju na poljima sa kukuruzom u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na prisustvo mikotoksina u toj žitarici.

Sa sastanka je upućena preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima, da sačekaju sa berbom kukuruza, da kontrolišu vlagu u zrnu koja je, prema sadašnjem monitoringu ovih useva, bez obzira što deluje zrelo i suvo – još uvek velika i da na taj način, u godini u kojoj je suša uzela danak prinosima, smanje svoje troškove za sušenje zrna.

Druga preporuka odnosi se na to da se već kod berbe , ako postoji plesnjivost klipa, izvrši razvrstavanje, kako bi se oštećeno  zrno prvo iskoristilo.

Na sastanku je, takođe,  bilo reči  i o  potrebi da se primenjuju  preventivne mere kao što je  dezinfekcija silosa i podnih skladišta pre prijema  kukuruza novog roda . Zakonska obaveza skladištara je da u smeštajnim kapacitetima vrše dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i fumigaciju objekata što je propisima i regulisano u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo i ovom prilikom apeluje na skladištare na teritoriji AP Vojvodine da postupaju u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao i preporukama Uprave za zaštitu bilja, Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kako bi se izbegle moguće pojave mikotoksina u skladištima i hrani za životinje.

Na sastanku se prisustvovali Mladen Petković i Marko Rovčanin, pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Sanja Bugarski savetnik ministra za  poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu,  dr Dragica  Janković rukovodilac  Prognozno- izveštajne službe Vojvodine, dr Goran Bekavac  sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu,  dr Olivera Đuragić sa Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i prof. dr Stevan Maširević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'