Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
U Novom Sadu počeo kongres posvećen održivom upravljanju zemljištem

26.09.2017

U Novom Sadu počeo kongres posvećen održivom upravljanju zemljištem

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, danas je zvanično otvoren II Međunarodni i XIV Nacionalni kongres Srpskog društva za proučavanje zemljišta pod nazivom „Rešenja i projekcije za održivo upravljanje zemljištem“.

Na ovom kongresu u naredna dva dana, biće predstavljeno 130 naučnih radova, od čega preko 40 radova iz inostranstva, u kojima su predstavljeni rezultati i saznanja o dosadašnjim istraživanjima zemljišta.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević istakao je pred otvaranje ovog kongresa , da ovakvi skupovi zaslužuju posebnu podršku resornog sekretarijata.

„U ovoj godini je resorni sekretarijat podržao devet ovakvih naučnostručnih skupova u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta. Za ovu godinu smo opredelili 20 miliona dinara za kontrolu plodnosti zemljišta, što je dvostruko više, nego lane. Zemljište kao prirodni neobnovljivi resurs, jeste nešto čemu moramo posvetiti dužnu pažnju“, naglasio je mr Radojević i dodao da se upravo kroz ovakve skupove dolazi do važnih saznanja u cilju unapređivanja mera agrarne politike.

Na otvaranju današnjeg skupa, mr Radojević ukazao je i na politiku nove Pokrajinske vlade, koja želi da opredeli dodatna sredstva za ovu namenu, pogotovu uzimajući u obzir dosadašnje analize koje su upozaravajuće. Stoga je, kako je naveo, kontinuirana saradnja sa naučnostručnom zajednicom više nego neophodna, kako bi se došlo do kvalitetnih preporuka namenjenih poljoprivrednim proizvođačima. Uz želje za uspešan rad učesnicima skupa, resorni sekretar je uputio pohvale Poljoprivrednom fakultetu i njegovim predstavnicima na izuzetno proaktivnoj ulozi koju ostvaruju između ostalog i u saradnji sa Pokrajinskom vladom. Resorni sekretarijat je imao priliku da ove godine podrži devet kandidovanih projekata ove visokoškolske ustanove za šta je izdvojeno preko pet miliona dinara, podsetio je resorni sekretar, ukazujući da se radi i o uvažavanju akdemske zajednice Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao jedne od naših najrelevantnijih institucija u oblasti agrara. Jedna od novih mera agrarne politike, koja se po prvi put realizuje na teritoriji AP Vojvodine jeste i podrška naučnoobrazovnim ustanovama u našoj pokrajini za nabavku nove opreme. Mr Radojević je tim povodom izneo da je Sekretarijat za Poljoprivredni fakultet na ovom konkursu opredelio maksimalnih dva i po miliona dinara, i dodao da je ukupno sedam korisnika ostvarilo pravo na namenska bespovratna sredstva. Konkurs je raspisan u cilju povezivanja teorije i prakse u oblasti dualnog obrazovanja.

Prof. dr Milivoj Belić sa Poljoprivrednog fakulteta, predsednik Srpskog društva za proučavanje zemljišta, otvorio je ovaj značajan skup posvećen istraživanjima zemljišta, podsetivši da se ovakvi skupovi održavaju svake četvrte godine sa ciljem prenošenja saznanja naučnih radnika i ostvarivanja internacionalne komunikacije. Prof. dr Belić ukazao je da današnji kongres treba da pruži rešenja koja treba da se na najbolji način projektuju do korisnika poljoprivrednih zemljišta, te institucija koja se bave zaštitom zemljišta i do institucija koje se bave upravljnjem zemljišnim resursom.Zajednički cilj svakog pojedinca i nacije jeste da podizanje individualne i kolektivne svesti o značaju zemljišta, poručeno je sa ovog skupa.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'