Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Za poljoprivrednike ugovori vredni blizu 149 miliona dinara

13.10.2017

Za poljoprivrednike ugovori vredni blizu 149 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević dodelio je danas vojvođanskim poljoprivrednicima 149 ugovora, čija je ukupna vrednost investicije 270 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 149 miliona dinara.

Mr Radojević je rekao da će potpisivanjem današnjih ugovora, na osnovu tri konkursa resornog sekretarijata, od kojih je 53 namenjeno za nabavku opreme za navodnjavanje, čija vrednost investicije iznosi oko 80 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata 42 miliona dinara, omogućiti novih 356 hektara površina pod sistemima za navodnjavanje. Radojević je naglasio da je kroz dva konkursa za ovu namenu, do sada potpisano 775 ugovora, čija vrednost investicija je oko 675 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 389 miliona dinara.

„Navedenim investicijama će biti omogućeno navodnjavanje ukupno 4.500 hektara novih površina širom Vojvodine“, rekao je mr Radojević i naglasio da je za agrarni budzet u 2017. godini opredeljeno značajno više sredstava nego u 2016. godini, te da budzet za poljoprivredu nikada nije bio finansijski značajniji.

Ukupno 79 ugovora je danas dodeljeno za sufinansiranje nabavke opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje voćarskih i vinogradarskih zasada, čija je ukupna vrednost investicije oko 151 milion dinara. Učešće Sekretarijata je 87 miliona dinara. Do sada je za ove namene izdvojeno oko 283 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije iznosi 492 miliona dinara. Značajna novina je, kako je mr Radojević izneo, što se po prvi put sufinansiraju i „anti frost“ sistemi za zaštitu od mraza, nabavka stubova za ogradu i nabavka žica za ograđivanje parcela.

On je naglasio i značaj sufinansiranja investicija za preradu voća, povrća i grožđa, te po prvi put proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića na teritoriji AP Vojvodine, gde je ukupno potpisano 17 ugovora. Ukupna vrednost tih investicija je 38,5 miliona dinara, od čega je učešće Sekretarijata blizu 20 miliona dinara. Za ovu namenu je ove godine potpisano 30 ugovora, čija je vrednost 70 miliona dinara, a učešće Sekretarijata 36 miliona dinara.

Kategorije koje su i ovoga puta posebno prepoznate na konkursima resornog sekretarijata jesu mlađi poljoprivrednici od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i svi oni koji se bave poljoprivredom u otežanim uslovima. Mr Radojević je apelovao da se poljoprivrednici iz naše pokrajine i dalje prijavljuju na konkurse Sekretarijata, i podsetio na mogućnost povraćaja sredstava, koji iznosi do 60 i 70 odsto.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'