Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ i ruski Federalni institut za zdravlje životinja potpisali protokol o saradnji

16.10.2017

Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ i ruski Federalni institut za zdravlje životinja potpisali protokol o saradnji

Predstavnici Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ i Federalni institut za zdravlje životinja (FGB „ARRIAH”) iz Rusije, potpisali su danas protokol o uspostavljanju naučno - tehnološke saradnje.

Prvi korak ove saradnje ogledaće se u radu na razvijanju programa vakcinacija, potom na dijagnostičkim metodama bolesti kod životinja, te boravku naših saradnika u ruskom Federalnom institutu.

Potpisivanju ovog značajnog dokumenta, kojim će biti omogućeno unapređivanje bilateralne, naučne i tehnološke saradnje ovih institucija, prisustvovao je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.

„Potpisivanje ovog protokola ima višestruku značaj. Ovakav dokument s jedne strane treba da obezbedi da ova naučno-tehnološka saradnja posluži kao dobar osnov za zajedničko naučno istraživanje, kada je u pitanju nacionalni, ali i međunarodni interes“, istakao je mr Radojević i naveo da je smisao ovog protokola i u zajedničkom nastupu za finansijska sredstva kod međunarodnih fondova, u cilju realizacije projekata koji su od obostranog interesa i za Srbiju i za Rusku Federaciju.

Resorni sekretar je naveo i da ova vrsta saradnje treba da dovede i do usaglašavanja i određenih pravilnika i određenih zahteva koji postoje svakako na ruskom tržištu, jer Federalni institut jeste deo celokupnog ruskog administrativnog sistema i nadležne uprave koja se bavi kontrolom kvaliteta. Proizvodi životinjskog porekla svakako zahtevaju značajne procedure usaglašavanja, kao što je to slučaj i sa drugim poljoprivrednim proizvodima gde će, prema mišljenju mr Radojevića, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ dati svoj doprinos, kako bi u narednom periodu olakšali izvoz proizvoda životinjskog porekla.

Direktor Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“ , prof. dr Miroslav Ćirković, jedan od potpisnika protokola, istakao je da postoji veliki interes kada je reč o ostvarivanju široke saradnje sa institucijom poput ruskog Federalnog instituta iz Vladimirova. Ova saradnja će pored razvijanje programa vakcinacija i terapije preventivnih mera, obuhvatiti i program kontrole namirnica, koje izvozimo na rusko tržište, kao i ujednačavanja standardizacije i akreditacije. On je rekao da ova saradnja sa Ruskom Federacijom treba da doprinese obrazovanju naših kadrova, unapređivanju izdavačke delatnosti, kao i saradnju naših naučnika, te mogućnost učešća u realizaciji tehnoloških projekata.

Direktor Federalnog instituta za zdravlje životinja iz Vladimirova Dmitrij Lozovoj, naglasio je da je Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu vodeća institucija, i naveo značaj ruskog instituta istakavši da se bave bliskim poslovima, te da postoji spremnost u nastojanju da delimo postojeće znanje i iskustvo.

„Institucije kao što su naše dve, ne mogu se baviti naukom lokalno, već moraju sarađivati. Nauka i saradnja ne poznaju granice“, naglasio je Lazovoj i dodao da je briga o zdravlju životinja važan element i srpske privrede, kao i da šira saradnja na planu nauke i istraživanja naših institucija može samo da doprinese i ubrza postizanje boljih rezultata.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'