Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu obeležio značajne jubileje

20.10.2017

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu obeležio značajne jubileje

Svečanom akademijom, Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, obeležio je danas tri značajna jubileja - 60 godina od osnivanja Katedre za ekonomiku poljoprivrede, 51 godinu od osnivanja Zavoda za ekonomiku poljopoprivrede i 40 godina postojanja agroekonomskog smera.

Čestitajući značajne jubileje ovoj visokoobrazovnoj instituciji, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je istakao da agroekonomisti značajno doprinose kreiranju agrarne politike Vojvodine i Srbije, uz zadovoljstvo što je i sam kao predstavnik struke u prilici da tome doprinese na nivou naše pokrajine.

„ Agroekonomisti, svojim znanjem i pristupom, mogu i moraju da daju i jači doprinos razvoju poljoprivrede, a pogotovo da svoje interese kanališu kroz strukovna udruženja“, naglasio je mr Radojević i ukazao na dobar primer kako Evropska asocijacija agroekonomista značajno utiče na mere agrarne politike Evropske unije.Aktivnije učešće, prema rečima resornog sekretara, jeste nešto što se očekuje i u ovoj oblasti, kako bi celokupna agroekonomska struka na adekvatan način bila uključena u kreiranje domaće agrarne politike. On je podsetio da resorni sekretarijat za nešto više od godinu dana unapredivši postojeće agrarne mere i uvrstio neke nove kroz rad Pokrajinske vlade, što je dalo novi impuls danjem razvoju poljoprivrede u našoj pokrajini.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica izneo je da je proteklo vreme potvrda osnivačima ove katedre da su bili u pravu, kada su projektovali agroekonomski smer s ciljem praćenja ekonomskih rezultata, koji se ostvaruju u poljoprivrednoj proizvodnji.

„ Jedan od rezultata je i što smo uspeli da u ovom periodu osposobimo veliki broj stručnjaka, koji pomažu našim poljoprivrednicima da i celokupna proizvodnja, pored tehnološkog aspekta, ima zadovoljavajući rezultat“, istakao je prof. dr Tica.

Interes Departmana je da imamo povratnu informaciju iz privrede, šta je to što mi treba da doradimo u našim nastavnim planovima i programima kako bi ljude što bolje pripremili za posao u određenim sektorima, istakao je ovim povodom prof. dr Dejan Janković, šef Katedre za ekonomiku poljoprivrede.

„Imamo razloga da budemo ponosni. Naše osnovne akademske studije završilo je 1.200 studenata, master akademske studije 91. Iznedrili smo 133 magistra iz oblasti agroekonomije. U ovoj oblasti odbranjeno je 77 doktorskih disertacija“, izneo je prof. dr Janković.

Nakon uvodne reči prof. dr Vladislava Zekića, prisutnima su se obratili i kolege drugih departmana iz naše zemlje i regiona sa kojima Poljoprivredni fakultet ostvaruje dugogodišnju i uspešnu saradnju.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'