Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević razgovarao sa danskim farmerima u Ruskom Krsturu

01.11.2017

Vuk Radojević razgovarao sa danskim farmerima u Ruskom Krsturu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, obišao je danas farmu kompanije „Nukleus Agrar-F1“ u Ruskom Krsturu, gde je razgovarao sa predstavnicima Udruženja danskih farmera (DFA), koji su zainteresovani za širenje poslovanja i u Srbiji.

Farma „Nukleus Agrar-F1“, bavi se proizvodnjom priplodnog materijala u svinjarstvu, konkretno nazimica F1 generacije i muške prasadi za tov i prodaju i jedno je od retkih ovdašnjih imanja koje ispunjava sve standarde.

Predstavnici četrdesetak najvećih farmera iz Danske, koji se nalazi na studijskom putovanju u Srbiji i BiH, u organizaciji Ambasade Danske u Srbiji i Privredne komore Srbije, posetili su ovu farmu u Ruskom Krsturu, kao primer ostvarivanja uspešne saradnje države i poljoprivrednih gazdinstava na planu unapređenja svinjarske proizvodnje, ali i mogućnosti uspostavljanja konkretne saradnje u ovoj poljoprivrednoj grani.

Resorni sekretar mr Radojević je rekao da Pokrajinska vlada, putem mera Sekretarijata za poljoprivredu doprinosi bržem razvoju stočarstva.

„U ovogodišnjem budzetu smo izdvojili tri puta više finansijskih sredstava namenjenih za opremanje stočarskih farmi na teritoriji Vojvodine. Ove godine potpisali smo 53 ugovora sa proizvođačima svinja u Vojvodini po tom osnovu. Vrednost subvencija je na nivou od oko 35 miliona dinara. Raduje činjenica i što je sve veće interesovanje među mladim poljoprivrednicima za intenzivnu stočarsku proizvodnju“, istakao je Radojević.

On je dodao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i kroz svoj odgajivački program, koji finansira na nivou od oko 55 miliona dinara godišnje, želi da doprinese daljem genetskom unapređenju stočnog fonda na teritoriji Vojvodine.

„Tim sredstvima smo prošle godine umatičili oko 25.000 grla svinja i, takođe, to jeste doprinos ovakvim i sličnim farmama, kao što je „Nukleus Agrar“, da dođu do što kvalitetnijih priplodnih grla“, objasnio je resorni sekretar, i posebno naglasio da opšti interes jeste da se poveća produktivnost na farmama, što je i cilj ove mere agrarne politike.

Posebno je naglasio da ulaganja u prerađivački sektor, gde Pokrajina finansira mini prerađivačke kapacitete, treba da doprinesu stvaranju dodatne vrednosti. Ove godine su izdvojena značajna sredstva, i kako je Radojević primetio, vojvođanski poljoprivrednici prepoznaju svoj interes u tome. "Potpisano je osam ugovora, gde se očekuje da se u skladu sa standardima EU doprinese podizanju nivoa kvaliteta proizvodnje i prerade svinjskog mesa“, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Predsednik Udruženja danskih farmera Johanes Hansen naveo je da je sa kolegama, tokom boravka u Srbiji, obišao nekoliko velikih poljoprivrednih gazdinstava i farmi.

On je rekao da su inpresionirani onim što su videli, posebno željom ljudi i postojećim potencijalima da se poljoprivreda podigne na jedan viši nivo. Danski farmeri, uputili su posebne pohvale na račun aktuelnih mera države, kojima se obezbeđuju različite subvencije i posebno istakli da su veoma raspoloženi da Srbija bude jedna od 40 zemalja, u kojima danski farmeri žele da investiraju.

Vlasnik kompanije Nukleus Agrar-F1 Borivoj Jakovljević je izrazio zadovoljstvo zbog posete danskih farmera i prilike da učimo od najboljih, jer kako naveo, danski proizvođači svinja spadaju u red najboljih na svetu. Jakovljević je dodao da se nada da će rezultat današnje posete biti uspešna poslovno-tehnička saradnja u proizvodnji priplodnog materijala, genetike, opreme.

U Ruskom Krsturu održana je i panel diskusija na temu: „Unapređenje genetskog materijala u svinjarstvu“.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'