Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević posetio Savez poljoprivrednih zadruga Valensije

14.11.2017

Vuk Radojević posetio Savez poljoprivrednih zadruga Valensije

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević je, u okviru stručne posete pokrajini Valensija, koju su organizovali Zadružni savez Vojvodine i Ambasada Španije u Srbiji, posetio Savez poljoprivrednih zadruga Valensije, gde je sa generalnim direktorom pokrajinskog Ministarstva Valensije za poljoprivredu, zaštitu životne sredine, klimatske promene i ruralni razvoj Rohenom Lijanesom Ribasom razgovarao o mogućem unapređivanju saradnje u oblasti poljoprivrede i zadrugarstva između naše dve pokrajine.

Mr Radojević je istakao da zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju i španske kolege upoznao sa potencijalima naše pokrajine uz naglasak da domaće zadrugarstvo treba ojačati. On je naglasio da je to izvodljivo i putem primera dobre prakse, koji se u Valensiji primenjuju u okviru složenih zadruga, a što bi moglo biti iskorišćeno i u Vojvodini.

Predstavnici Savez poljoprivrednih zadruga Valensije, upoznali su vojvođansku delegaciju sa značajem izvoznog potencijala pokrajine Valensije, i zadružnog organizovanja, pogotovo sa aspekta koristi za poljoprivredne proizvođače. Izneli su podatak o postojanju 355 zadruga u Valensiji, od kojih su 322 zadruge prvog reda, dok su 23 složene zadruge koje objedinjuju više zadruga u svom sastavu.

Delegacija iz Vojvodine i domaćini u Valensiji, složili su se da se kroz modernizaciju zadruga i stimulisanje udruživanja u složene zadruge postiže unapređenje konkurentnosti poljoprivrede, što je zajednički cilj svih učesnika u poljoprivrednoj delatnosti.

Delegacije iz Vojvodine, u čijem sastavu su bili i predsednik i sekretar Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i Jelena Nestorov Bizonj, predstavnici više vojvođanskih zadruga, Garancijskog fonda APV i Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, posetila je državnu veletržnicu „MERCAVALENCIA“, čiji su osnivači Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo finansija. Značajno je da je veletržnica „MERCAVALENCIA“ osnovana 1966. godine sa ciljem zaštite nacionalnih interesa u unapređenju ponude i distribucije poljoprivrednih proizvoda i hrane.

Održan je i sastanak sa predstavnicima složene zadruge „Anecoop“ u Valensiji, u čijem sastavu se nalazi 68 osnovnih zadruga i preduzeća, koji zajedno okupljaju 27.000 poljoprivrednika. U razgovoru sa predstavnicima delegacije iz Vojvodine, zaključeno je da u Vojvodini postoje realni potencijali za uspostavljanje saradnje sa zadrugom „Anecoop“, kako u oblasti regionalno orijentisane zajedničke proizvodnje, tako i u zajedničkoj proizvodnji za druga tržišta.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'