Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević i Ištvan Pastor: Mađarska je istaknuti regionalni partner pokrajine Vojvodine

14.11.2017

Vuk Radojević i Ištvan Pastor: Mađarska je istaknuti regionalni partner pokrajine Vojvodine

U Parlamentu Republike Mađarske u Budimpešti, juče je održana zajednička sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Parlamenta Republike Mađarske.

Polazeći od dosadašnje dobre regionalne saradnje koju AP Vojvodina ima sa regionima Republike Mađarske i važnosti poljoprivrede kao jedne od vodećih privrednih grana, podršku produbljivanju saradnje svojim učešćem na zajedničkoj sednici dali su pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević istakao je da u oblasti agrara postoje potencijali za unapređenje saradnje, te da je potrebno sagledati nove mogućnosti i intenzivirati saradnju u okviru IPA programa. Trenutno je u toku jedna od faza u realizaciji projekta WASIDCA - vodosnabdevanje i razvoj vodoprivredne infrastrukture u graničnim slivovima, čiji budzet iznosi 6 miliona evra.

Radojević je naglasio da treba usmeriti pažnju na polje protivgradne zaštite, unapređenje stočarstva i edukaciju poljoprivrednika.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Pastor je istakao da AP Vojvodina neguje bogatu regionalnu saradnju koja se stalno produbljuje i dodao da Republika Mađarska u toj saradnji kao regionalni partner ima istaknutu poziciju.

Članovi dlegacija Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade, te članovi skupštinskog Odbora za poljoprivredu, u Parlamentu Republike Mađarske, održali su i bilateralni sastanak sa potpredsednikom tog parlamenta Ištvanom Jakabom, gde je takođe potvrđena obostrana spremnost za nastavkom i produbljivanjem dosadašnje dobre saradnje.

Imajući u vidu da Srbiju očekuje intenziviranje pregovora, bilo je reči i o iskustvima Mađarske iz perioda prisutupanja te države Evropskoj uniji, kao i o aktuelnostima u domaćem agraru sa akcentom na prilagođavanje propisa, tržišta i odnosa prema državnom zemljištu i domaćim poljoprivrednicima, a sve u cilju podrške mađarskih partnera.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'