Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Potpisan ugovor o saradnji između Instituta BioSens i Pokrajinskog skeretarijata za poljoprivredu

30.11.2017

Potpisan ugovor o saradnji između Instituta BioSens i Pokrajinskog skeretarijata za poljoprivredu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević i direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević potpisali su danas ugovor o finansiranju realizacije projekta “Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu”.

Monitoring upotrebom daljinske detekcije podrazumeva korišćenje satelitskih snimaka u cilju detekcije površina pod različitim poljoprivrednim kulturama (pšenica, kukuruz, suncokret i soja) na teritoriji AP Vojvodine, zatim klasifikacije zemljanih površina, detekcije šumskih područja, detekciju hidrografije i ekstrakciju podataka o intenzitetu metaboličkih procesa i stresu biljaka.

„Zahvaljujući saradnji sa renomiranim naučnoistraživačkim Instititutom BioSens razvijamo dodatne elemente digitalnog praćenja u poljoprivredi, a oni se odnose na detekciju navodnjavanih parcela, detekciju parcela koje su pokrivene protivgradnim mrežama i plastenicima, te parcela koje su pod izgrađenim ribnjacima. Očekujemo da ćemo putem platforme detektovati i stanje divljih deponija na teritoriji AP Vojvodine,“ poručio je Radojević.

Resorni sekretar pojasnio je da potpisivanje današnjeg ugovora znači i unapređenje rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer će putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije prećenje svih konkursa pokrajinskog sekretarijata za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava, kao i celokupnog činjeničnog stanja poljoprivrede na teritoriji Vojvodine.

Direktor Instituta Bio Sens Vladimir Crnojević rekao je da će platforma „Agrosens“ koja je već puštena u rad, ovim ugovorom omogućiti servise koji su poljoprivrednicima od interesa, kao što su meteoprognoze, digitalne knjige polja, analize zemljišta, satelitski snimci, snimci iz drona i druge.

Crnojević je takođe naveo i mogućnosti novog servisa evidencije kompletnih troškova poslovanja, putem kojeg će poljoprivrednici sve ono što rade moći da evidentiraju i da dobiju automatski bilans stanja po parcelama, kulturama i na nivou gazdinstava.

Satelitski snimci i podaci koje ovaj projekat generiše na godišnjoj bazi, značajan su element GIS-a i predstavljaju osnov za podršku različitim redovnim programima Sekretarijata, kao i podršku pri vanrednim situacijama (poplave, grad itd.).
Vrednost potpisanog ugovora između Instituta BioSens i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznosi 10 miliona dinara.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'