Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Za unapređenje stočarstva u Vojvodini dodeljeno 55 miliona dinara

15.12.2017

Za unapređenje stočarstva u Vojvodini dodeljeno 55 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručio je danas 190 ugovora korisnicima, koji su ovo pravo ostvarili na osnovu konkursa za unapređivanje daljeg razvoja stočarstva, u okviru godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa u AP Vojvodini u 2017. godini. Ukupna vrednost ovih ugovora je 55 miliona dinara.

Radojević je izneo da su sredstva opredeljena za poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge, odnosno odgajivačke organizacije među kojima je 85 osnovnih, 12 regionalnih i jedna glavna odgajivačka organizacija – Poljoprivredni fakultet, Departman za stočarstvo.

„Osnovni cilj sprovođenja odgajivačkog programa je upravo unapređenje genetskog potencijala, tako što će se putem njega izdvojiti kvalitetna priplodna ženska i muška grla i time doprineti da stočari Vojvodine podignu nivo kvaliteta svojih grla, kako bi se pozitivne osobine i karakteristike prenele na dalje potomstvo. Ova mera, uvereni smo, daje svoj efekat na terenu i doprinosi da stočari Vojvodine unaprede svoju proizvodnju, učine je konkurentnijom i efikasnijom, a što treba da se odrazi i na uštede kroz smanjenje utroška stočne hrane“, istakao je Radojević.

On je dodao da će ova mera koja se uspešno realizuje u našoj pokrajini biti nastavljena i tokom 2018. godine. Time će se domaćim stočarima, prema Radojevićevim rečima, omogućiti da imaju konkurentniji proizvod, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je izneo da je ovim odgajivačkim programom obuhvaćeno blizu 6.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa različitim vrstama stočnog fonda. Reč je o unapređivanju genetskog potencijala u govedarstvu, svinjarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, živinarstvu, kod kopitara i u pčelarstvu. Za ovu meru je izdvojen 51 milion dinara, dok je za poslove kontrole sprovođenja odgajivačkog programa namenjeno ukupno četiri miliona dinara.

Radojević je izneo uverenje da se na ovaj način doprinosi izdvajanju i profilisanju kvalitetnijih rasa, u cilju daljeg unapređenja stočarstva u Vojvodini.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'