Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević otvorio temerinsku manifestaciju „Prosto k'o pasulj“

09.06.2018

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu , vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević otvorio temerinsku manifestaciju „Prosto k'o pasulj“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević otvorio je manifestaciju „Prosto k'o pasulj“, koja se tradicionalno svake godine održava u Temerinu.

„Pokrajinska vlada preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu prepoznaje značaj podrške održavanju tradicionalnih manifestacija koje promovišu razvoj sela i poljoprivredu i sve ono što je neophodno kako bi animirali seosko stanovništvo u Vojvodini da uzme aktivno učešće i u poljoprivrednoj proizvodnji, ali u svemu onome što je tradicionalno i što je obeležje našeg kulturnog nasleđa,“izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević.

Radojević je dodao da resorni sekretarijat finansijski podržao održavanje ove manifestacije, jer je pasulj nacionalni poljoprivredni proizvod koji zaslužuje veći prostor u strukturi domaće poljoprivredne proizvodnje. On je izrazio uverenje da se, kroz promociju domaćih sorti semena pasulja kao i kroz značajna finansijska sredstva koja se izdvajaju za navodnjavanje neophodno u proizvodnji pasulja, može se doći do povećanja i prinosa i površina pod pasuljem.

Resorni sekretar je rekao i to da Pokrajinska vlada sada i kroz rebalas budzeta obezbeđuje dodatna finansijska sredstva za nabavku sistema za navodnjavanje kako bi se izašlo u susret svim poljoprivrednicima koji su konkurisali za nabavku sistema za navodnjavanje. Na taj način, kako je istakao, imaćemo rekordno oko 500 miliona dinara pokrajinskih para koje su namenjene za navodnjavanje.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević podsetio je ovom prilikom i na to da su naši stručnjaci, genetičari i oplemenjivači radili godinama na stvaranju adekvatnog sortimenta pasulja prilagođenog našim agroekološkim uslovima i apelovao poljoprivrednim proizvođačima da u proizvodnji koriste domaće sorte pasulja i deklarisano seme, kao i subvencije resornog sekretarijata za navodnjavanje, kako bi se povećali prosečni prinosi.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'