Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević otvorio 16. „Vidovdanski sabor„ u Vrdniku

22.06.2018

Vuk Radojević otvorio 16. „Vidovdanski sabor„ u Vrdniku

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević otvorio je večeras 16. „Vidovdanski sabor„ u Vrdniku.

Radojević je istakao značaj ovakvih događaja, iskazavši zadovoljstvo što otvora „Vidovdanski sabor„ baš u Vrdniku, koji je mesto bogate istorije, kulturnog i verskog nasleđa, gde se zahvaljujući velikoj posvećenosti meštana, i uz podršku Turističke organizacije Opštine Irig i lokalne samouprave, na najbolji mogući način, neguju tradicija i običaji vezani za pravoslavni praznik „Vidovdan“.

On je ukazao na potencijal opštine Irig, posebno kada je reč poljoprivrednoj proizvodnji, te proizvodnji voća koje se gaji na 1.200 hektara, dok je pod vinogradima 240 hektara.

Sekretar Radojević je rekao da je dobro što se po prvi put organizuje i festival “Fruškogorskih vina“ , i da je to prilika da se uz čuvene sremačke specijalitete degustiraju i predstave najkvalitetnija vina sa Fruške gore.

"Pokrajinska vlada obezbedila je 17 miliona dinara za kupovinu najsavremenijeg uređaja za analizu važnih parametara vina, bitnih za dobijanje visokokvalitetnih vina. Uređaj se nalazi na oglednom dobru, Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo novosadskog Poljoprivrednog fakulteta u Sremskim Karlovcima, rekao je Radojević. Osim toga, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz agrarne mere podstiče razvoj vinogradarske proizvodnje, dodelom sredstava za sufinansiranje investicija za nabavku opreme za proizvodnju vina, nabavku elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada vinograda, nabavku sistema za navodnjavanje, gde povraćaj na investiciju, iznosi i do 70 odsto za mlađe od 40 godina, žene nosioce registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, kao i poljoprivrednike u nerazvijenim područjima.

Prisutne su ovom prilikom pozdravili državni sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Velimir Stanojevic i predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović.

Opština Irig vekovima neguje kult sveca, kneza Lazara, čije su svete mošti u Vrdnik donete krajem 17-og veka. Od tada postoji i Vidovdan, i tradicionalni sabor je upriličen upravo u čast tom značajnom događaju.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godini15.01.2021Zahtev za nultom kontrolom za učešće na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u 2021. godiniObaveštenje radi upoznavanja zainteresovanih lica da mogu podneti zahtev za izlazak na teren službenika PSS povodom nulte ...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'