Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević: Pokrajina prepoznala značaj ulaganja u vinogradarsku i vinarsku proizvodnju

01.09.2018

Radojević: Pokrajina prepoznala značaj ulaganja u vinogradarsku i vinarsku proizvodnju

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, otvorio je danas tradicionalnu manifestaciju „Banoštorski dani grožđa“, koja se 22. put održava u sremskom selu Banoštor.

Više od dve decenije trajanja manifestacije, govore o značaju koji ovi dani, posvećeni berbi grožđa i proizvodnji vina imaju za Vojvodinu, za promociju vinogradarstva kao grane poljoprivrede i domećeg ruralnog turizma.

„Manifestacije poput „Banoštorskih dana grožđa“ imaju podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer su organizovane s ciljem da unaprede i dodatno razviju vinogradarsku i vinarsku proizvodnju“, kazao je sekretar Radojević.

On je naglasio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od prošle godine po prvi put prepoznao značaj direktnog investiranja u vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, i to kroz subvencionisanje podizanja novih zasada vinove loze, te nabavke stubova za ograđivanje vinograda. Takođe, prvi put se vojvođanskim vinarijama dodeljuju i bespovratna sredstva za nabavku opreme za proizvodnju vina.

„Poslednjih nekoliko godina zabeležen je intenzivan rast i razvoj vinogradarstva i vinarstva u Vojvodini, i mi to želimo, i moramo, da prepoznamo kroz naše mere“, kazao je Radojević dodajući da će Pokrajina nastaviti sa značajnom podrškom vojvođanskim vinogradarima i vinarima sve dok Evropska unija, kroz IPARD program, ne prepozna ove poljoprivredne delatnosti.

On je još dodao da je za vinare i vinogradare u Vojvodini, odnosno za podizanje kvaliteta vina, značajno ulaganje Pokrajine od 17 miliona dinara u nabavku najsavremenijeg vinskog analizatora, koji je nalazi u Sremskim Karlovcima na oglednom poljoprivrednom dobru Departmana za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta.

„Sve analize koje Fakultet radi u tom analuzatoru, dostupne su našim vinarijama po veoma povoljnim uslovima“, rekao je Radojević i dodao da će se na taj način, kroz zajedničku saradnju, sigurno podići i kvalitet naših vina, te da će biti bolje pozicionirana na domaćem i međunarodnom tržištu.

I u okviru ovogodišnjih „Banoštorskih dana grožđa“ centralni deo manifestacije čini izložba vina. Organizovan je i Mini privredni sajam na kojem je izloženo sve što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. Istovremeno, posetioci su mogli da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'