Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Održan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

05.09.2018

Održan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, ukazao je danas, na otvaranju manifestacije Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Rimskim šančevima kod Novog Sada, na značaj saradnje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i ove naučne ustanove, koja se konkretno ogleda u zajedničkom učešću u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Mađarska.

Dr Radojević je istakao da je reč o prvom evropskom projektu, gde je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo vodeći partner, uz ogromnu podršku Instituta.

„Osnovna ideje projekta je realizacija demo staklenika sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu“, rekao je resorni sekretar i dodao da je namera da staklenici na najbolji način posluže u edukaciji mladih poljoprivrednika u Vojvodini.

Radojević je naveo da je današnji dan, takođe, idealna prilika da poljoprivrednici steknu pravu sliku o novim dostignućima kada je reč o genetici i oplemenjivanju, te novim sortama i hibridima, koji treba da odgovore na sve izazove novonastalih klimatskih promena. Osvrnuvši se na uspehe Instituta, resorni sekretar je naveo da ova ustanova daje svoj puni doprinos tome kroz učešće kako u domaćim, tako i u međunarodnim projektima.

On je podsetio okupljene poljoprivredne proizvođače na aktuelne mere agrarne politike, ističući da je strateško opredeljenje Pokrajinske vlade subvencionisanje malih i srednjih proizvođača, i da budzet za agrar nikada nije bio veći, navodeći da su veliki proizvođači trenutno okrenuti IPARD programu i sredstvima Evropske unije. Značajan deo novca, kako je još naveo, Pokrajinska vlada usmerila je za kapitalne infrastrukturne projekte u oviru sistema za navodnjavanje, za protivgradne mreže, odnosno antifroz sisteme, ali isto tako i za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Resorni sekretar je rekao da je poseban akcenat i dalje na mladim poljoprivrednicima do 40 godina, koji treba da budu motor razvoja poljoprivrede u našoj pokrajini, kao i ženama nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Radojević je čestitajući Institutu Dan polja, izneo očekivanja da će se i dalje nastaviti sa značajnim izdvajanjima za poljoprivredu.

Prema rečima dr Svetalne Balešević Tubić, direktorke Instituta za ratarstvi i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanova u kojoj danas radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno je preko 1.300 sorti semena i hibrida, od kojih je 1.000 registrovano u svetu. Ona je skrenula pažnju da je ova godina koja protiče u znaku 80. godine rada ustanove, Institut dobio od države značajno priznanje- status ustanove od nacionalnog značaja- jer su rezultati koje postiže prepoznati kao nacionalni interes.

Jesenji Dan polja, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, je tradicionalna manifestacija kada se na oglednim poljima ove renomirane naučne ustanove mogu videti sorte jesenjih useva, suncokreta, soje i kukuruza dospelih za berbu.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'