Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vojvođanskim vinarima 60 miliona dinara za nabavku opreme za proizvodnju vina

07.09.2018

Vojvođanskim vinarima 60 miliona dinara za nabavku opreme za proizvodnju vina

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uručili su danas, na Institutu za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima, vojvođanskim vinarima prve ugovore za investicije u nabavku opreme za proizvodnju vina. Ukupna vrednost investicije je 60,6 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila polovinu bespovratnih sredstava.

Milićević je naglasio da je reč o veoma značajnoj meri podsticaja, koja će omogućiti proizvođačima vina da modernizuju svoju proizvodnju.

“Prošle godine je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu počeo sa subvencionisanjem novih zasada u vinogradarstvu, a ove godine po prvi put subvencioniše nabavku opreme“, kazao je Milićević i dodao da je za vinogradare u Vojvodini veoma značajna i nabavka vinskog analizatora, koji je Pokrajinska vlada finansirala sa 17 miliona dinara.

On je naglasio da Pokrajinska vlada želi da širokim spektrom mera podrži poljoprivredne proizvođače, o čemu govori i 8,3 milijarde dinara koje su ove godine u pokrajinskom budzetu obezbeđene za poljoprivredu.

Milićević je najavio da će se ući u širu akciju brendiranja proizvodnje vina i vinskih regija u Vojvodini, posebno Fruškogorskog vinogorja, ali i subotičke i vršačke regije i drugih.

„I na taj način želimo da osnažimo proizvođače da dođu do brendova, koji će imati prepoznatljiv kvalitet, i da kroz dodatno brendiranje i udruživanje ostvare bolje cene svojih proizvoda“, kazao je Milićević i dodao da će to doprineti i bogatijoj turističkoj ponudi.

Sekretar Radojević je naglasio da je današnja dodela ugovora pokazatelj čvrstog opredeljenja Pokrajinske vlade da usklađuje mere agrarne politike sa potrebama poljoprivrednih proizvođača.

„U prethodnom periodu, nažalost, nije prepoznata potreba ulaganja u vinogradarstvo i vinarstvo, pa je nova Pokrajinska vlada tu oblast uvrstila u jedan od prioriteta“, kazao je Radojević i naveo da su proše godine uložena značaja sredstva za nabavku stubova za podizanje zasada vinove loze, a ove godine za nabavku opreme. Vrednost tih investicija je oko milion evra, a potpisano je 44 ugovora.

Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta je naglasio značaj saradnje Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Poljoprivrednog fakulteta na projektima koji doprinose intenziviranju poljoprivredne proizvodnje i poboljšanju uslova za proizvođače vina.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'