Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Dr Vuk Radojević otvorio 26. „Pudarske dane“ u Irigu

13.09.2018

Dr Vuk Radojević otvorio 26. „Pudarske dane“ u Irigu

Sredinom septembra u Irigu se, već četvrt veka, tradicionalno održavaju „Pudarski dani“, privredno- turistička manifestacija posvećena pudaru – čuvaru vinograda, vinu i grožđu i razvoju vinogradarstva.

Ovogodišnje, 26. po redu „Pudarske dane“, večeras je na iriškom Ribarskom trgu otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

Izrazivši zadovoljstvo zbog učešća na ovoj manifestaciji u Irigu, gde postoji duga tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina, Radojević je ukazao na činjenicu da je Pokrajinska vlada od 2016. godine po prvi put prepoznala potrebu subvencionisanja vinogradara i vinara.

Dr Radojević je podsetio na to da je uprethodnom periodu ova pomoć izostala, a s obzirom na činjenicu da su vinogradrstvo i vinarstvo sve značajniji u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je od prošle godine, po prvi put, podržao vinogradare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze.

“Međutim, ono što je takođe bitno prepoznali smo vinarije i njihovu potrebu za novom opremom za preradu grožđa u vina.Za prošlu i ovu godinu zajednički smo uložili oko milion evra u najnoviju i najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi naši vinari bili konkurentniji i njihova proizvodnja efikasnija, a time i konkurentnija na domaćem i stranom tržištu“, rekao je Radojević u Irigu.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je ukazao večeras u Sremu da se čvrsto opredeljenje Pokrajinske vlade ogleda i u tome što je izdvojeno 17 miliona dinara zza kupovinu najsavremenijeg vinskog analizatora, uređaja za analizu važnih parametara vina, koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, i stoji na raspolaganju svim vinarijama sa teritorije Vojvodine. Radojević je pozvao sve vinare da iskoriste ove mogućnosti, jer ovaj uređaj doprinosi poboljšanju kvaliteta vina i čini proizvodnju jeftinijom.

Resorni sekretar je istakao da ovu priliku posebno treba iskoristiti u Irigu gde prema podacima ima preko 250 hektara vinograda, gde je sedam registrovanih vinarija i mnogo malih poizvođača vina kojima, kako je resorni sekretar rekao Pokrajinska vlada želi upravo kroz pomenute subvencije da pruži pomoć u kupovini opreme neophodne da se registruju, i da svoje vino zatim plasiraju na tržištu.

Radojević je svoje obraćanje završio konstatacijom da Pudarski dani u Irigu zaslužuju punu podršku, jer na najbolji način neguju tradiciju, kulturu običaje Iriga i celog ovog kraja.

Radojević je posebno pohvalio Društvo Irižana, kao i lokalnu samoupravu za organizaciju ove, po mnogo čemu jedinstvene manifestacije, koja je dospela i na nacionalnu turističku mapu manifestacija, što predstavlja značajan uspeh kako za Irig, tako i za čitav Srem i Srbiju.

Manifestacija Pudarski dani će za vreme trajanja, uz bogat kulturno –umetnički i zabavni program, biti propraćena raznovrsnim zanimljivim dešavanjima kao što su:Fruškogorski sajam vina,izbor gospodara Pudarskih dana, dečija pijaca, te proglašenje pobednika za najbolji vinski podrum, najbolji vinograd, najteži grozd i najbolje vino i rakiju.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'