Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Dr Radojević otvorio 61. Dane berbe grožđa Vršcu

14.09.2018

Dr Radojević otvorio 61. Dane berbe grožđa Vršcu

U Vršcu je večeras počeo 61. Grožđebal, koji je otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uz poruku da je važno da Srbija i Vojvodina sačuvaju svoju tradiciju, običaje i kulturno nasleđe.

Dr Radojević je zajedno sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović najpre obišao čuvenu vinsku ulicu, gde je posetio izložbene štandove sa vinima, koja su proizvedena u malim porodičnim kompanijama.

Nakon šetnje glavnom ulicom i razgovora sa vinarima, u obraćanju povodom otvaranja 61. Dana berbe grožđa, na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, Radojević je Vrščanima ukazao da je Pokrajinska vlada prepoznala ovu manifestaciju kao turistički potencijal, a vino i vinogradarstvo kao dobar privredni potencijal ovog grada, i ovog regiona.

Istakavši da Vršac zauzima značajno mesto na vinskoj karti, resorni sekretar je naveo da posebne zasluge u tome imaju vinari i vinogradari u Vršcu, koji su se generacijski opredelili da uzgajaju vinovu lozu u ovom kraju.

“Vršac s pravom nosi epitet vinskog grada, jer je u vršačkom vinogorju blizu 2.000 hektara pod vinogradima i ima 14 registrovanih vinarija. Vršac ostvaruje značajan doprinos u vinskoj industriji, koja je poslednjih godina u našoj pokrajini izuzetno napredovala, i oni koji su u ovom poslu zaslužuju da budu konkretno podržani”, naglasio je Radojević.

Resorni sekretar je naveo da je Pokrajinska vlada, po prvi put, od prošle godine pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine koje finansijski podržavaju vinogradare kroz subvencije za podizanje novih zasada vinove loze. Za prošlu i ovu godinu potpisano je i 44 ugovora sa isto toliko vinarija, od ukupno 150 registovanih u Vojvodini. Pored toga zajednički je uložino milion evra u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, što je doprinelo da ona bude konkurentnija i efikasnija.

Radojević je pozvao sve vinarije iz vršačkog vinogorja da konkurišu za sredstva koja su im na raspolaganju. On je podsetio i na najsavremeniji vinski analizator u vrednosti od 17 miliona dinara, koji je Pokrajina kupila i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja učini jeftinijom, poboljša kvalitet domaćih vina i postigne bolje pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu.

Dr Radojević i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović istakli su dobru saradnju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Grada Vršca.

„Rezultat ove saradnje predstavlja i potpisivanje ugovora protekle nedelje za izgradnju kanalizacione mreže na Guduričkom putu, ali i na drugim projektima”, istakao je Radojević pohavlivši proaktivnu ulogu Grada Vršaca u stvaranju boljih uslova života za svoje građane.

Građani Vršca i posetioci ove tradicionalne manifestacije, imaće priliku da u naredna tri dana prate bogat kulturno-umetnički program, u organizaciji Grada Vršca i Turističke organizacije Vršac.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'