Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Održana nacionalna konferencija o upravljanju ruralnim zemljištem

16.11.2018

Održana nacionalna konferencija o upravljanju ruralnim zemljištem

U poslednjih 10 godina postupak ukrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta putem komasacije pokrenut je na 125.000 hektara, ali su potrebe višestruko veće, pa je ovu proceduru neophodno unaprediti donošenjem posebnog zakona i uspostavljanjem stabilnijeg sistema finansiranja.

Ovo je danas rečeno na nacionalnoj konferenciji o upravljanju ruralnim zemljištem, koju su organizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačka razvojna agencija (GIZ), na kojoj se obratio i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević.

To su, ujedno, i ključne preporuke analize efekata komasacije koju su sproveli NALED i GIZ, u okviru projekta "Jačanje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava u Srbiji".

Analiza koja je rađena u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je pokazala da komasacija donosi velike koristi za državu, ali doprinosi i uštedama.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu dr Vuk Radojević je ukazao da ova oblast utiče na socio-ekonomsko i demografsko stanje u ruralnim područjima.
„Komasacija je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade i u prethodne tri godine u komasacione postupke je investirano oko 565 miliona dinara. Mi ćemo i u narednom budzetu AP Vojvodine opredeliti finansijska sredstva za komasaciju“, istakao je Radojević.

On je iskoristio i ovu priliku, te pozvao lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine da budu proaktivne, da pripreme neophodnu dokumentaciju, da konkurišu i da ostvare pravo na bespovratna finansijska sredstva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su ključni prioriteti u oblasti poljoprivrede upravo komasacija, sistem za navodnjavanje i elektrifikacija polja.

On je rekao da je potreban novi pristup, i poseban zakon, kao i da se utvrde nova pravila igre.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković istakao je da je sveobuhvatna analiza efekata komasacije na kojoj su radili eksperti NALED-a u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku GIZ-a, pokazuje da je u prethodnih 10 godina čak 125.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bilo uključeno u proces preraspodele vlasništva i ukrupnjavanja.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Obaveštenje za poljoprivredne proizvođače11.02.2021Obaveštenje za poljoprivredne proizvođačeОбавештење за пољопривредне произвођаче са подручја АП Војводине:Preuzmite...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'