Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Vuk Radojević otvorio Salon vina Vojvodine u Beogradu

16.11.2018

Vuk Radojević otvorio Salon vina Vojvodine u Beogradu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je večeras drugi po redu Salon vina Vojvodine, koji se, uz bogat program, održava u savamalskom prostoru Share Square u Beogradu.

Resorni sekretar je u obraćanju zvanicama, stručnjacima i poznavaocima vina, istakao zadovoljstvo zbog održavanja ove manifestacije, koja po drugi put, na najbolji način promoviše vina Vojvodine, i koja je zbog svog značaja stekla zajedničku podršku i razumevanje pokrajinskih sekretarijata: za poljoprivredu i privredu.

“Prvi salon vina prošle godine imao je 14 izlagača, dok se ove godine ovde predstavlja 25 vinara.Očigledno da je ovo uspešan model za predstavljanje vina iz Vojvodine u Beogradu, a što vinari najbolje prepoznaju i pokazuju kroz svoje učešće”, ukazao je Radojević otvarajući ovu manifestaciju.

Osvrnuvši se na rast vinske industrije i ekspanziju vinogradarstva u Vojvodini, resorni sekretar je naveo da Vojvodina ima 150 registovanih vinarija, i oko pet hiljada hektara vinograda, od kojih je gotovo polovina u Sremu.On je podsetio i da je Pokrajinska vlada, po prvi put, od prošle godine pokrenula mere agrarne politike na nivou Vojvodine, koje finansijski podržavaju vinogradare kroz subvencije za vinogradarsku proizvodnju. Ono što je najznačajnije, uložilo se u najsavremeniju opremu za proizvodnju vina, kako bi ona postala što efikasnija i konkurentnija kako na domaćem, tako i međunarodnom tržištu.

Pored toga zajednički je uložino milion evra u vinarije Vojvodine, i kako je još Radojević rekao za prošlu i ovu godinu potpisano je i 44 ugovora sa isto toliko vinarija. Kako je naveo, izuzetno značajan vid podrške u okviru startap programa, pružen je mladim poljoprivrednicima za započinjanje njihovog agrobiznisa.

Radojević je istako da će se ovakva podrška Sekretarijata nastaviti, i podsetio i na najsavremeniji vinski analizator u vrednosti od 17 miliona dinara, koji je Pokrajina kupila i koji je smešten na oglednom dobru Instituta za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Cilj je bio da se proizvodnja učini jeftinijom ipoboljša kvalitet domaćih vina.

Radojević je isto tako naveo i značaj doprinosa, koji treba da bude usmeren na brendiranje vinskih regija, u čemu vojvođanski proizvođači mogu računati na stručnu podršku resornih sekretarijata.Čestitajući domaćinima na uspešnoj manifestaciji, poželeo da ona preraste u tradicionalnu i doprinese da nivo vinske kulture u Srbiji iz godine u godinu raste.

U okviru Salona, koji je organizovalo Udruženja vinara Vojvodine, 25 vinarija iz pokrajine predstavilo je svoja vina beogradskoj publici.

Gosti su mogli da probaju favorite iz aktuelnih berbi, kao i nova vina vojvođanskih vinarija, koje su u okviru ovogodišnjeg Salona priredile premijeru svojih novih proizvoda.U sklopu manifestacije, održane su i radionice o belim i crvenim vinima Fruške gore.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'