Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Šumarstvo i lovstvo su prepoznati u agrarnoj politici Pokrajinske vlade

19.12.2018

Šumarstvo i lovstvo su prepoznati u agrarnoj politici Pokrajinske vlade

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, uručili su danas 13 ugovora u ukupnoj vrednosti od 28,5 miliona dinara za pošumljavanje, unapređenje rasadničke proizvodnje, i za nabavku terenskih vozila u lovstvu.

Milićević je ovom prilikom izjavio da su unapređenje šumarstva i lovstva - bitni segmenti ukupne agrarne politike u Pokrajini, što se vidi i po merama podrške Pokrajinske vlade u ovim oblastima. On je naveo da se površine pod šumom u Vojvodini moraju značajno povećati, kako bi se postigao zadovoljavajući procenat pošumljenosti.

„Agrar je u prethodnom periodu bio u fokusu ove Pokrajinske vlade, o čemu govori i ulaganje od preko 20 milijardi dinara. To govori o našoj nameri da od razvojne šanse - agrar pretvorimo u našu razvojnu polugu“, kazao je potpredsednik Milićević.

On je podsetio da se kroz mnoge konkursne mere pomaže pre svega malim i srednjim poljoprivrednicima. S druge strane, mnogo se ulaže u vodoprivredni sistem, gde je preko Abu Dabi fonda u prvoj fazi realizovano 11 projekata vrednih 13 miliona evra, za novo navodnjavanje 37 hiljada hektara oranica. Takođe, aplicirano je za novih 18 projekata u vrednosti od 50,5 miliona evra, što će omogućiti navodnjavanje novih 70 hiljada hektara.

„Sve te investicije su u funkciji većeg rasta u agraru u narednim godinama, što će doprineti ukupnom ekonomskom rastu u Srbiji i Vojvodini“, naglasio je Milićević.

Sekretar Radojević je naveo da je od prošle godine vraćena mera podrške unapređenju rasadničke proizvodnje. On je kazao da je u 2018. godini ukupna vrednost investicija u šumarstvo iznosila 200 miliona dinara, od čega je 160 miliona dinara uloženo u izgradnju šumskih puteva, u rasadničku proizvodnju je uloženo 26 miliona, a u pošumljavanje 13,5 miliona dinara.

Radojević je još naveo da je mera za nabavku terenskih vozila u lovstvu uvedena prošle godine. Tokom 2018. godine u razvoj lovstva investirano je ukupno 55 miliona dinara, od čega je ulaganje Pokrajine u iznosu od 35 miliona dinara.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'