Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević učestvuje na savetovanju agronoma Srbije i simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

28.01.2019

Radojević učestvuje na savetovanju agronoma Srbije i simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, pozdravio je na otvaranju učesnike tradicionalnog Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 45. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“, koji se, od 28. do 30. januara, održavaju na Zlatiboru.

Dr Radojević je naglasio da se u poljoprivrednoj proizvodnji, značajnoj za nacionalnu ekonomiju, svi raspoloživi resursi moraju staviti u funkciju njenog razvoja.

„Poljoprivredna proizvodnja mora biti zasnovana na znanju, inovacijama, savremenim tehnološkim rešenjima, digitalizaciji, kao važnim strukturnim elementima jedne konkurentne, napredne i ekonomski održive i tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje, čemu treba da doprinese i ovogodišnje savetovanje agronoma i simpozijum o poljoprivrednoj tehnici“, izjavio je dr Radojević.

Učestvujući na panelu o unapređenju proizvodnje povrća, dr Radojević je govorio o prekograničnom projektu AGRINNO, koji ima za cilj poboljšanje inovativnog pristupa poljoprivredi kako bi se pomoglo nezaposlenim licima koja žive u seoskim naseljima da se nadograde potencijalni proizvodni kapaciteti.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu po prvi put se javlja kao vodeći partner na projektu, vrednom 325 hiljada evra, koji se finansira iz Evropske unije. Reč je o prekograničnom projektu AGRINNO koji se realizuje u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Fondom „Evropski poslovi“, kao i sa mađarskom županijom Čongrad.

„Novi merni instrumenti predstavljaju inovaciju u proizvodnji plastenika u Srbiji. Prvi inovativni plastenik sa mernim instrumentima za proizvodnju povrća postavljen je upravo na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, a edukativne radionice pohađalo je više od 100 učesnika. Savremeni plastenici biće postavljeni i u poljoprivrednim školama u Futogu , Vršcu i Rumi i na taj način bi bili formirani poljoprivredni inkubatori, sa ciljem da motivišu i edukuju prevashodno mlade poljoprivredne proizvođače u ruralnim sredinama,“ rekao je dr Radojević.

Poseban akcenat na simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici stavljen je na implementaciju tehnologija precizne poljoprivrede. Obraćajući se učesnicima na otvaranju, Radojević je rekao da mladi poljoprivrednici tu imaju posebnu ulogu. On je naveo da resorni sekretarijat podržava mlade poljoprivrednike od 18 do 40 godina u seoskim sredinama, da nabave poljoprivrednu mehanizaciju putem investicija u primarnu biljnu i primarnu stočarsku proizvodnju i da je u budzetu za 2019. godinu povećen iznos za agrarnu meru podrške mladima za 25 odsto, koji, kako je naglasio, i treba da budu nosioci razvoja inovativne i konkurentnije poljoprivrede.

Savetovanje agronoma i poljoprivrednika, u organizaciji novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, predstavlja tradicionalno mesto okupljanja poljoprivrednih proizvođača, vrhunskih stručnjaka i agronoma, kao i predstavnika obrazovnih i nadležnih državnih institucija. Simpozijum o poljoprivrednoj tehnici organizovali su Nacionalno naučno društvo za poljoprivrednu tehniku i Departman ua poljoprivrednu tehniku novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'