Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Radojević otvorio naučni skup poljoprivrednika “Dobar dan domaćine“

20.02.2019

Sekretar Radojević otvorio naučni skup poljoprivrednika “Dobar dan domaćine“

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je otvorio danas, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, naučno - stručno savetovanje „Dobar dan domaćine“.

„Serija naučno-stručnih savetovanja „Dobar dan domaćine“, koja se ove godine odvija širom Vojvodine, predstavlja rezultat saradnje resornog sekretarijata sa Poljoprivrednim fakultetom. Uz izuzetno jaku podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a od ove godine i poljoprivrednih savetodavno-stručnih službi i lokalnih samouprava, ideja je da se ovaj skup još više približi vojvođanskim ratarima. Tokom februara i marta, biće organizovan u još sedam vojvođanskih lokalnih samouprava, kako bi se poljoprivrednici na licu mesta upoznali sa primenom novih tehnologija, te stekli nova znanja i dobili stručne odgovore u cilju unapređivanja njihove proizvodnje“, ukazao je Radojević.

Ističući da znanje predstavlja moć, dr Radojević je izneo da je uveren da će se kroz seriju ovih savetovanja omogućiti poljoprivrednicima da dođu do najsavremenijih dostignuća i istraživanja, koja će moći da primene u praksi.

„Ovo je pravi način održavanja savetovanja, jer smo uključili predstavnike struke i nauke, predstavnike savetodavaca i pozvali poljoprivredne proizvođače da se zajedno na jednom mestu informišu o mogućnosti za unapređivanja njihove proizvodnje“, naglasio je Radojević.

Dr Radojević je ukazao da broj prisutnih poljoprivrednika govori u prilog tome da oni prepoznaju značaj ovakvih skupova i da je ovo prilika da se blagovremeno upoznaju sa merama republičke i pokrajinske agrarne politike u 2019. godini.

On je podsetio da nikada nije bilo više novca u agrarnom budzetu za poljoprivrednike Vojvodine, koje je i ovom prilikom pozvao da iskoriste svoju šansu. Radojević je ukazao i da do sada nikada nije bio veći nivo ostvarivanja povrata sredstva, u odnosu na realizovanu investiciju. Kako je naveo, on se kreće do 70 odsto, po nekim konkursnim linijama i do 80 odsto i, kada su mladi poljoprivrednici u pitanju i stratap program - to je i 90 odsto. Radojević je konstatovao da je to nešto što svakako ide u prilog razvoju poljoprivrede.

Resorni sekretar je naglasio i da je Sekretarijat već početkom februara objavio prve konkurse, i da do sada još nikada nisu bili ranije objavljeni. Ovo, kako je naveo, govori u prilog efikasnosti Sekretarijata, koji je uspeo za ove dve godine da realizuje sve zatečene obaveze od 2010. pa do 2016. godine i time učini da budzet za 2019. godinu bude izuzetno operativan.

Dr Radojević je uputio posebne pohvale Ministarstvu poljoprivrede povodom subvencija za dizel gorivo poljoprivrednicima u Srbiji. On je istakao da ono što tome ide u prilog je nivo finansijskih sredstava u budzetu Srbije, čime je omogućeno da se izdvoje dve milijarde dinara samo za ovu namenu. Radojević ističe da je ovo konkretna podrška poljoprivrednicima u susret predstojećoj setvi.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'