Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Poljoprivredna stručna služba Vrbas obeležila 60 godina postojanja

06.03.2019

Poljoprivredna stručna služba Vrbas obeležila 60 godina postojanja

Poljoprivredna stručna služba Vrbas priredila je danas svečanu akademiju povodom obeležavanja značajnog jubileja - 60 godina od svog osnivanja.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević istakao je ovim povodom, da je ova stručna služba, tokom šest decenija postojanja, bila rasadnik vrhunskih stručnjaka i bavila se unapređenjem poljoprivrede u Zapadnobačkom okrugu.

“Zadovoljstvo mi je što imam priliku da vam se obratim povodom velikog jubileja - šest decenija uspešnog rada ove stručne službe u Vrbasu, čija je reputacija, sticana pre svega znanjem, posvećenošću i pregalaštvom svih onih generacija agronomskih stručnjaka, koje su svih ovih godina bile u službi neposrednih poljoprivrednih proizvođača”, istakao je Radojević i istovremeno ukazao na važnost koju je ova služba imala u povezivanju sa naučnim institucijama i svima onima koji učestvuju u kreiranju mera agrarne politike.

Radojević je naglasio da se glavni ciljevi stručnih savetodavnih službi, ogledaju u njihovom stručnom i savetodavnom radu, posvećenosti u edukaciji poljoprivrednih proizvođača vezano za širenje i transfer naučnih saznanja ka poljoprivridnicima, u oblasti novih tehnologija, inovacije, kao i novih trendove u proizvodnji. To je, kako je dr Radojević istakao, i ključ u postizanju boljih proizvodnih rezultata značajnih za unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje, te razvoj seoskih zajednica u kojima poljoprivrednici žive i rade.

Radojević je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u značajnoj meri podržava rad poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, posebno u okviru njihovih savetodavnih poslova i prognozno-izveštajne službe koja ima ogroman značaj zbog blagovremenog uočavanja štetnih organizama i bolesti, signalizirajući poljoprivrednicima kada je pravi momenat za upotrebu pesticida. Ovo, kako je Radojević naveo, dovodi do zajedničkog cilja a to je integralna poljoprivredna proizvodnja.

On je podsetio da je Sekretarijat u poslednjih par godina poljoprivrednu stručnu službu u Vrbasu subvencionisao sa 70 miliona dinara. Radojević je ukazao da ono što predstavlja izazov za sve u ovoj saradnji, posebno za zaposlene i menadzment Poljoprivredne stručne službe u Vrbasu, jeste primena najsavremenijih dostignuća, saznanja i tehnologije kako bi naša poljoprivredna gazdinstva učinili konkurentnijim i održivim.

Direktor Poljoprivredne stručne službe Vrbas Aleksandar Đuričković, podsetio je ova služba svojim radom, osim opštine Vrbas, pokriva i opštine Kulu, Srbobran i Bečej, gde je u privatnom i državnom vlasništvu 142.000 hektara obradivih površina.

On je naveo da je reč o opštinama, koje po statistici, spadaju red onih sa najplodnijim oranicama u Vojvodini, ukazujući da je Poljoprivredna stručna služba na usluzi poljoprivrednicima ovih opština u domenu savetodavnog posla, analize zemljišta, izdavanja fitosertifikata, podrške u savetovanju u vezi sa tretiranjem zemljišta, kao i sve ostale prognoze potrebne poljoprivrednicima za bolje prinose.

Đuričković je ukazao da posebnu pažnju u svom radu ova služba obraća na jačanju svesti o značaju očuvanja životne sredine i stvaranju navika za racionalnu upotrebu sredstava za zaštitu bilja i mineralnih hraniva. Na ovaj način se posebno doprinosi očuvanju prirodnih resursa i unapređenju proizvodnje, kako bi ona bila ekonomičnija, kvalitetnija i zdravstveno bezbednija.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'