Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Predstavljene podsticajne mere za zadruge u 2019. godini

24.04.2019

Predstavljene podsticajne mere za zadruge u 2019. godini

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je već od 2017. godine vrlo jasno prepoznao zemljoradničke zadruge kroz sve naše agrarne mere i konkursne linije na pokrajinskom nivou. Za prethodne dve godine imamo preko 80 miliona dinara investicija u opremu u zemljoradničkim zadrugama širom Vojvodine“, istakao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević na današnjoj konferenciji, posvećenoj podsticajnim merama za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou.

Radojević je u svom obraćanju na konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine, kojoj je prisustvovao i ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, predstavnici zadružnih saveza, pokrajinskih razvojnih fondova, Univerziteta u Novom Sadu i bankarskog sektora, istakao da je neophodno finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika, jer je to najbolji način za njihovo osnaživanje, kao i njihovu proizvodnju.

On je izneo i novinu sa današnje sednice Skupštine Razvojne agencije Vojvodine, na kojoj je usvojen program rada RAV, u okviru kojeg je inkorporirana nova mera, koja je usmerena ka zemljoradničkim zadrugama i namenjena je nabavci opreme za primarnu i prerađivačku proizvodnju. Za ove namene je opredeljeno 50 miliona dinara, odnosno po zemljoradničkoj zadruzi do pet miliona dinara.

Sekretar Radojević je istakao da je republička Vlada za ove dve godine unela dodatni impuls u udruživanje poljoprivrednika i osnaživanje zadrugarstva, te da se zajednički čini maksimalan napor u pravcu koordinacije zajedničkih aktivnosti u cilju reafirmacije zadrugarstva.

Radojević je još istakao da i pored toga što je zadrugarstvo dve decenije bilo zanemareno, i dalje postoje primeri dobre prakse, odnosno dobre zemljoradničke zadruge, koje treba da služe kao uzor i novoformiranim. Resorni sekretar je naveo i značaj složenih zadruga, koje su rezultat udruživanja dve ili više zadruge, i koje na taj način dolaze u položaj da ostvare subvenciju od republičke Vlade i do 60 miliona dinara. Reč je o ogromnim investicijama, koje, kako je dr Radojević naglasio, treba da unaprede generalno poljoprivrednu proizvodnju.

On je poručio da Sekretarijat i ove godine nastavlja sa podrškom zemljoradničkim zadrugama. On je posebno ukazao na značaj saradnje sa Zadružnim savezom Vojvodine, u kojem Pokrajina ima stabilnog strateškog partnera u zajedničkom uvažavanju zadrugara, čije potrebe će biti implementirane u agrarne mere.
Ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić saopštio je danas da je od početka akcije „500 zadruga u 500 sela“ formirano 400 zadruga. On je naglasio da je zadrugarstvo imperativ opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika na selu te da je zadrugarstvo zato prvorazredna nacionalna tema u Srbiji.

„I nadalje ćemo se baviti zadrugarstvom na način kako smo se bavili prethodne dve godine, ne samo pričama već i delima“, rekao je Krkobabić i najavio da u ovoj godini domaćini Srbije mogu da očekuju oko 700 miliona dinara za podsticaje, što znači da oko 70-tak zadruga može da računa na ta sredstva: za novoformirane zadruge 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge 15 miliona i za složene zadruge do 60 miliona dinara.

Današnji skup koji organizuje Zadružni savez Vojvodine, pomoći će zadrugarima da pripreme svoje prijave za konkurs za podsticajna sredstva.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da razvoj zadrugarstva u Vojvodini ima uzlazni trend i posebno ukazao na uspešnu saradnju sa pokrajinskom i republičkom Vladom, uz čiju pomoć su zadrugama dostupne različite konkursne linije. On je istakao i da na značaj udruživanja u poljoprivredi ukazuje i uvođenje zadrugarstva kao redovnog nastavnog predmeta u srednje poljoprivredne škole.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'