Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Održan Poslovni forum sa privrednom delegacijom Nižegorodske oblasti

13.05.2019

Održan Poslovni forum sa privrednom delegacijom Nižegorodske oblasti

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obratio se danas na Poslovnom forumu sa privrednom delegacijom iz Nižegorodske oblasti, u Privrednoj komori Vojvodine, istakavši da je forum prilika za još čvršće privredno povezivanje AP Vojvodine i ove regije Ruske Federacije.

Radojević je izneo uverenje da će, nakon današnjeg susreta, kompanije i iz Nižegorodske oblasti i AP Vojvodine biti u prilici da uspostave još konkretnije i direktnije poslovne odnose i podsetio na Memorandum o namerama za saradnju naše pokrajine sa ovom ruskom regijom, koji nam daje otvorenu mogućnost za povezivanje u oblastima poljoprivrede, privrede, kulture i visokog obrazovanja.

“Rezultate ovog sporazuma o saradnji, kao i onog koji naša pokrajina ima sa Arhangelskom oblašću, videli smo već prošle godine, kada smo imali učešće privrednika iz ovih ruskih regija. Danas je tu daleko brojnija delegacija sa 22 kompanije iz Nižegorodske oblasti ”, naglasio je Radojević i zahvalio se na impulsu koji ovoj saradnji pružaju privredne i trgovinske komore.

Radojević je istakao da je saradnja koju ostvarujemo sa Ruskom Federacijom od izuzetnog značaja, s obzirom da nam se svake godine povećava spoljnotrgovinska razmena. Pogotovo kada je reč o oblasti agrara, Radojević je istakao da je posebno značajno što izvoz naših poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u poslednjih nekoliko godina beleži trend rasta, te tako imamo spoljnotrgovinski suficit u ovoj oblasti.

Predstavnik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji Andrej N. Hripunov podsetio je da već postoji strateško partnerstvo između Ruske Federacije i Republike Srbije i naveo „Gasprom“, NIS i „Ruske železnice“ kao primer velikih kompanija koje rade u našoj zemlji.

On je posebno istakao da je današnji forum pravo mesto za razvijanje regionalne saradnje između AP Vojvodine i Nižegorodske oblasti, za koju je rekao da je jedan od regiona u Rusiji sa najdinamičnijim razvojem. Hripunov je dodao da su ovakvi forumu prvi koraci, koji su uvek teški, i izrazio nadu da će uspeti da donesu realne rezultate u narednim godinama, korisne za obe države.

Ministar za industriju, trgovinu i preduzetništvo Vlade Nižegorodske oblasti Maksim Čerkasov je današnji skup ocenio kao značajan podsticaj daljem unapređenju saradnje, koja je između Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda započeta 2005. godine, a između AP Vojvodine i Nižegorodske oblasti prošle godine.

„Doveli smo veoma mnogo različitih kompanija koje će predstaviti svoje poslovanje. Nadam se da ova forum neće biti poslednji i da će doprineti povećanju robne razmene, kao i daljem razvoju poslovnih odnosa“, rekao je Čerkasov.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je rekao da je ovaj forum, koji se održava u okviru Poljoprivrednog sajma, jedan od centralnih događaja, jer su na njemu prisutni predstavnici 22 kompanije iz Nižegorodske oblasti, iz metalske i hemijske industrije, medicinske opreme, IT sektora.

Cilj foruma je povezivanje naše privrede sa privredom Nižegorodske oblasti i što bolja robna razmena, u kojoj se, kako je naglasio Vučurević, širi lepeza proizvoda i broj kompanija koje izvoze na rusko tržište.

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Milorad Radojević istakao je da od svih gradova-pobratima, Novi Sad najbolju saradnju ostvaruje sa Nižnjim Novgorodom, koja se najpre realizovala u oblasti kulture i obrazovanja, a od 2017. pokrenuta je inicijativa da se ojača i privredna saradnja. Prošle godine, kako je rekao, ovde je bilo pet kompanija, a ove godine, od kada su se uključile privredne i trgovinske komore, na forumu je prisutno 20-tak kompanija iz različitih oblasti.

U okviru Foruma, delegacija ruskih privrednika upoznata je sa investicionim i izvoznim potencijalima AP Vojvodine.

Poslovni forum sa privrednicima Nižegorodske oblasti je održan u organizaciji Privredne komore Vojvodine i Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji.

Ruska Federacija jedno je od prioritetnih tržišta Republike Srbije, značajan investicioni, ekonomski i treći spoljnotrgovinski partner Srbije.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Obaveštenje za poljoprivredne proizvođače11.02.2021Obaveštenje za poljoprivredne proizvođačeОбавештење за пољопривредне произвођаче са подручја АП Војводине:Preuzmite...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'