Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Održan okrugli sto posvećen inovacijama u poljoprivredi u okviru projekta Agrino

13.05.2019

Održan okrugli sto posvećen inovacijama u poljoprivredi u okviru projekta Agrino

U okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević obratio se danas na okruglom stolu stolu „Inovacije u poljoprivredi-put ka održivom razvoju“, posvećenom realizaciji međunarodnog projekta Agrino, koji je sufinansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska- Srbija 2014-2020.

Radojević je podsetio da, osim Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je po prvi put vodeći partner u jednom međunarodnom projektu, u partnerskom odnosu za njegovu realizaciju su Županija Čongrad u Mađarskoj, Institut za ratrstvo i povrtarstvo, kao i Fond za evropske poslove u Novom Sadu.

“Projekat Agrino je bio izazov za sve u Sekretarijatu, i to smo postavili kao jedan od prioritetnih ciljeva još 2016. godine – aktivnije učešće u prekograničnim projektima i način da se dodata finansijska sredstva od strane EU sliju u poljoprivredu AP Vojvodine”, naglasio je Radojević.

On je podsetio da je vrednost projkta oko 325 hiljada evra i posebno se zahvalio partnerima, uz čiju pomoć je Agrino koncipiran u adekvatan projekat, koji je prepoznat od strane Evropske komisije i na taj način je omogućeno da dobijemo najsavremenije plastenike na nekoliko lokacija širom Vojvodine. Savremeni plastenik je najpre postavljen na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, a kako je Radojević precizirao novi plastenici biće smešteni na još tri lokacije- u srednjim poljoprivrednim školama: u Rumi, Futogu i Vršcu.

Prema Radojeviću, na ovaj način učenici ovih škola dobiće mogućnost dualnog obrazovanja, a značajno je i to što se ovi inkubatori stavljaju na raspolaganje svim mladim poljoprivrednicima, koji žele da se edukuju i da osavremene svoju plasteničku proizvodnju.

Radojević je istakao da je završetak projekta predviđen do kraja novembra , ali da je njegov nastavak predviđen kroz novo apliciranje, te izneo uverenje da će Evropska komisija pokazati razumevanje da Agrino projekat nastavi sa svojom realizacijom.

Direktorka Fonda Evropski poslovi Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda.

Direktorka novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarsvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla “da bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Ona je i naglasila da je upravo to i glavna tematika ovog projekta, odnosno da sve ono što su rezultati istraživanja kada je Institut u pitanju, bude preneseno u praksu do krajnjeg korisnika. Pored stvaranja sorti i hibrida za korisnike, zadatak Instituta, kako je direktorka naglasila, jeste i edukacija i prenos znanja iz oblasti tehnologije. Ona je navela da na indirektan način edukacijom i sagledavanjem načina kako da se ostvare vrhunski prinosi, Institut želi da pokaže da treba ostati u proizvodnji posebno kada je reč o povrtarskoj proizvodnji, koja je najveći benefit projekta Agrino, odnosno mogućnosti da mladi ostanu na selu, proizvode i od toga lepo žive.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'