Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Poslovna zajednica "Industrijsko bilje" obeležila dva jubileja

15.05.2019

Poslovna zajednica "Industrijsko bilje" obeležila dva jubileja

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević čestitao je danas, na svečanosti u Privrednoj komori Vojvodine, predstavnicima Poslovne zajednice "Industrijsko bilje" obeležavanje dva značajna jubileja - 60 godina Savetovanja industrije ulja Srbije i 40 godina rada ove poslovne zajednice.
U prisustvu predstavnika novosadskog Istituta za ratarstvo i povrtarstvo, Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta i prerađivačkog sektora, naučnih radnika i stručnjaka, sekretar Radojević je ukazao na značaj i doprinos sektora za proizvodnju i preradu industrijskog bilja, kao iuspešnu saradnju koju sa ovim predstavnicima ostvaruje resorni sekretarijat.
„Poslovne aktivnosti same zajednice, pored tradicionalnog savetovanja, održavanja seminara u zemlji i inostranstvu, izdavaštva, jesu podjednako značajna kao i analiza setvenih površina, očekivanih prinosa i ukupne proizvodnje, uvoza i izvoza u Republici Srbiji“, istakao je Radijević i naveo da i na osnovu ovih ekonomskih indikatora proizvodnje industrijskog bilja, svakako se donose određene mere, kao i strateški dokumenti kojima se dalje definišu pravci daljeg razvoja i unapređenja ove oblasti.
On je naveo da je reč o sektoru koji ostvaruje značajan devizni priliv, čemu u prilog govori činjenica da je prošle godine vrednost izvoza iznosila blizi 150 miliona evra, što je nešto više u odnosu na 2017. godinu, dok je vrednost uvoza smanjena za oko 40 odsto. Radojević je naveo da se svakako se beleži suficit i najviše se izvozi suncokreta, a potom uljane repice.
I pored velikog kvaliteta proizvodnje kojim mogu da se pohvale naša preduzeća, ima još prostora za unapređenje proizvodnje industrijskog bilja. Kako je Radojević ukazao, neki od modela  jesu pre svega modernizacija i digitalizacija poslovnog procesa, potpuna upotreba deklarisanog semena kao i povećanje površina pod sistemom za navodnjavanje, gde Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu rasplaže značajnim sredstvima namenjenim poljoprivrednicima iz naše pokrajine.
Direktor Poslovne zajednice „ Industrijsko bilje“ dr Olga Čurović zahvalila se na čestitkama povodom ova dva značajna jubileja i navela značaj savetovanja za unapređenje poslovanja svojih članica u oblasti proizvodnje i preradu industrijskog bilja.
„Mi smo već poznati u svetu i strane kompanije, koje nam sada već stalno dolaze, poručuju da smo jedinstveni po načinu poslovanja i održavanju savetovanja“, istakla je dr Čurović koja je istakla da zaključci sa savetovanja, predstavljaju smernice i putokaz za dalji rad.
U sklopu obeležavanja jubileja,  održana je i promocija monografije posvećena ovoj poslovnoj zajednici. Dr Vuku Radojeviću i partnerima ove poslovne zajednice u Novom Sadu uručene su i  povelje za doprinos u razvoja ove oblasti.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'