Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Radojević u radnoj poseti ministru poljoprivrede Republike Kipar

24.05.2019

Radojević u radnoj poseti ministru poljoprivrede Republike Kipar

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Vuk Radojević, sastao se sa kiparskim ministrom poljoprivrede, ruralnog razvoja i životne sredine Kostasom Kadisom u Nikoziji, na čiji poziv boravi sa delegacijom u radnoj poseti Republici Kipru.

Sagovornici su istakli da su prijateljski odnosi naše dve zemlje dobar temelj za proširivanje i unapređivanje dalje saradnje. 

Na sastanku je posebno razgovarano na temu, koja kako je istaknuto ima poseban značaj za Kipar i Vojvodinu, a reč je o unapređivanju sistema za navodnjavanje. Tom prilikom je sekretar istakao činjenicu da “Vojvodina ima značajnu kanalsku mrežu, ali da ona pretežno služi za odvodnjavanje, a da su u toku značajne investicije sa ciljem da se ista u što većoj mogućoj meri prevede u dvonamenski sistem, pored odvodnjavanja i za navodnjavanje”.

Takodje je istaknuta potreba pojačane saradnje u naučno-istrazivačkoj oblasti i sve veće upotrebe informacionih tehnologija u poljoprivredi, u okviru čega je Radojević posebno naglasio značaj i ulogu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i Instituta Biosens. 

Pored ove saradnje, istaknuta je mogućnost povećanja spoljnotrgovinske razmene dveju zemalja, pre svega u sektoru poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Ovom prilikom konstatovana je neophodnost direktnog povezivanja privrednika putem Privredne komore Kipra i Privredne komore Vojvodine.

U cilju kontretizacije saradnje, Radojević je predložio ponovno učešće Republike Kipar na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, i uputio poziv ministru poljoprivrede za posetu Autonomnoj pokrajini Vojvodini, što je i potvrđeno.

Resorni sekretar razgovarao je u Nikoziji, u odvojenoj poseti, sa direktorima Uprave za šume i Uprave za vode, direktorom Agencije za osiguranje u poljoprivredi, kao i sa zamenikom direktora kiparske Agencije za agrarna plaćanja.

Nakon sastanaka u Ministarstvu, pokrajinski sekretar Radojević, sa delegacijom, obišao je Evropski Univerzitet na Kipru, gde su razmatrane mogućnosti zajedničkog učešća na međunarodnim projektima i projektima međunarodne razmene u oblasti poljoprivrede.

Tokom drugog dana posete delegacija predvođena pokrajinskim sekretarom, obišla je eksperimentalnu farmu za stočarsku proizvodnju i eksperimentalnu stanicu za biljnu proizvodnju Poljoprivrednog istraživačkog instituta. Takođe, posetili su vinariju i udruženje proizvođača čije investicije su finansirane sredstvima Evropske Unije.  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'