Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Sekretar Radojević i ministar Nedimović obišli poljoprivrednike u Suseku i Begeču

25.06.2019

Sekretar Radojević i ministar Nedimović obišli poljoprivrednike u Suseku i Begeču

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je danas, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, obišao poljoprivredno gazdinstvo porodice Begojević u Suseku, u opštini Beočin.

Nakon ove posete, obilazak poljoprivrednika u Južnobačkom okrugu, nastavljen je sastankom sa poljoprivrednicima u Begeču.

Porodica Begojević koja, u okviru svog gazdinstva, poseduje 50 grla krava muzara, bavi se uzgojem svinja i ovaca i obrađuje oko 200 hektara zemlje, primer je poljoprivrednog domaćinstva koje postiže izuzetne rezultate.

Današnja poseta poljoprivrednicima u Pokrajini, prema rečima pokrajinskog sekretar za poljoprivredu dr Vuka Radojevića, bila je još jedna prilika da se upoznaju sa pokrajinskim merama za poljoprivredu.

„Zahvalan sam i ministru Nedimoviću, koji zajedno s nama obilazi registrovana poljoprivredna gazdinstva širom Vojvodine. Ovakva gazdinstva su pravi primer dobre prakse, gde pored ratarske imamo i ozbiljnu govedarsku, svinjarsku i ovčarsku proizvodnju. Poruka je da na ovakav način jedno gazdinstvo može da opstane i da izbori svoje mesto na tržištu i obezbedi egzistenciju za sve svoje članove“, rekao je Radojević.

On je podsetio da resorni sekretarijat ima značajan iznos finansijskih sredstava namenjen za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, i naglasio da nikada nije bilo više novca za ovu namenu u agrarnom budzetu Vojvodine.

Dr Radojević je ukazao i na povoljnosti startap programa za mlade poljoprivrednike i pozvao ih da konkurišu.Kako je Radojević naveo, za mlade poljoprivrednike nivo subvencija, u odnosu na ukupnu investiciju, iznosio bi do 90 odsto. Ovakve subvencije su odlične da podstaknu početnike u njihovom agrobiznisu, s ciljem i da mladi ostanu na selu i stvore uslove za dobar život.

Radojević je ukazao i na činjenicu da baš u Begeču postoji pravi primer dobre prakse, gde je označeno geografsko poreklo „begečka šargarepa“, uz punu podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. To je, kako je pokrajinski sekretar naglasio, istovremeno i dobar primer udruživanja individualnih proizvođača - u zemljoradničku zadrugu –„Begečki povrtari“, koja jeste nosilac intelektualne svojine i model koji treba i ostali da primene.
Dr Radojević je istakao da je ovo model adekvatne podrške od strane svih činilaca na državnom nivou, u cilju povećanja konkurentnosti i intenzivnosti poljoprivredne proizvodnje.

Povodom sastanka sa poljoprivrednicima u Begeču, ministar Nedimović osvrnuo se na šire potreba, koje su u ovom bačkom mestu iskazali na planu prerađivačke industrije njihovih proizvoda.

„Ako mene pitate, Begeč je simbol promene, u kvalitativnom smislu, za poljoprivredu Srbije. Ako je pre deset godina Srbija bila uvoznik šargarepe, a danas je jedan od većih izvoznika, i izvozi u zemlje koje su nekad bile najbolji izvoznici, poput Poljske, onda je to pokazatelj koliko se ovde dobro radi i kako se primenjuju najsavremenija tehnološka znanja“, ukazao je Nedimović. On je podsetio da ova sredina koristi i sredstva iz IPARD fondova, kao i da je logično da se sada stiglo do prerađivačke industrije. Ministar poljoprivrede je izneo mogućnost da se ovde izađe sa merama podrške koje je Republička vlada namenila za prerađivačku proizvodnju, u visini od od 20 do 50 odsto, za izgradnju novih pogona.

Kako je Nedimović ukazao, ovde nije fokus samo na novim radnim mestima, već na novoj inovativnoj opremi i novim tržištima, neophodnim našoj poljoprivredi.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'