Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
Радојевић и Недимовић: „Срећна коза“ прави пример где су повезани сточарство, прерада и трговина

06.08.2019

Радојевић и Недимовић: „Срећна коза“ прави пример где су повезани сточарство, прерада и трговина

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић, заједно са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем, обишао је данас фарму Небојше Јоксимовића „Срећна коза“ у Великом Гају у општини Пландиште, и након тога разговарао са пољопривредницима са територије општине Пландиште, између осталих са мини произвођачима воћних ракија и меда.

Фарма „Срећна коза“ на мужи има 140 коза, а основу асортимана чине полутврди пуномасни козји сиреви, према речима домаћина, направљени уз помоћ струке, који су се одмах пробили на тржишту.

Према речима Вука Радојевића, ова фарма коза са производњом сирева јесте пример добре праксе како мали и средњи пољопривредници морају да организују своју производњу и праве производе са додатном вредношћу.

Министар Бранислав Недимовић нагласио је да је „Срећна коза“ управо оно за чега се ресорно министарство годину и по дана залаже: а то је производња и продаја на кућном прагу, што је прописима омогућено за производе од меса и млека, а ускоро ће бити и за производе биљног порекла. Према његовим речима, поврат средстава за набавку опреме за овакву мини прераду и продају је од 50 до 60 одсто.

У разговору са пољопривредницима из овог дела Баната, констатовано је да су слабије користили субвенције са покрајинског нивоа. Покрајински секретар за пољопривреду др Вук Радојевић позвао је пољопривреднике да прате конкурсе Секретаријата и остваре право на бесповратна средства, која за стартап програм пољопривредника млађих од 40 година износе и до 90 одсто,а онда им располагању стоје и остале аграрне мере Покрајинског секретаријата.

Радојевић је нагласио да је са локалном самоуправом Пландиште остварена добра сарадња у реализацији пројеката којима се подиже ниво квалитета живота на селу, као што су пројекти на реконструкцији водоводних мрежа, што је потврдио и председник Општине Пландиште Јован Репац.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'