Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
APV | Vesti
Nazad
U Kikindi održan Prvi sajam poljoprivrede

13.09.2019

U Kikindi održan Prvi sajam poljoprivrede

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, prisustvovao je danas otvaranju Prvog sajma poljoprivrede u Kikindi, i tom prilikom istako da ova manifestacija na pravi način promoviše tradicionalne vrednosti Grada i Severnobanatskog regiona.

Poljoprivedni Sajam organizovao je Grad Kikinda uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljopirvredu, vodoprivredu i šumarstvo.

„Ovo je jedinstvena prilika da se poljopirvednici upoznaju sa mogućnostima koje im stoje na raspolaganju i kada su u pitanju državni fondovi, ali isto tako kada su u pitanju oni koji nude odeređene repromaterijale. S druge strane, verujem da će poljoprivrednici iskoristiti posetu Sajmu na najbolji način i ostvariti nove kontakte u interesu svog poslovanja“, istakao je dr Vuk Radojević. On je pozvao poljoprivrednike sa teritorije grada Kikinde da u većoj meri koriste subvencije koje im stoje na raspolaganju, jer podaci pokazuju da je za poslednje tri godine na ovom području realizovano svega nešto više od 90 miliona dinara vrednih investicija.

Dr Radojević je podsetio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od 2016. godine značajna sredstva uložio u mere agrarne politike na pokrajinskom nivou. Zahvaljujući investicijama vrednih preko tri milijarde dinara omogućeno je navodnjavanje na novih blizu 20.000 hektara. Preko 1.000 hekatra pokriveno je novim protivgradnim mrežama, a za tu namenu izdvojeno je preko 1,5 milijardi dinara. Takođe, oko 450 miliona dinara uloženo je u podizanje novih plastenika, kao i blizu 400 miliona dinara za opremanje stočarskih farmi. Pored toga, kako je pokrajinski sekretar rekao, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede definisane su i nove mere.

„Fokus je pre svega na poljopirvednicima mlađim od 40 godina, gde imamo posebnu liniju koju smo im namenili. Za tri godine uspeli smo blizu 700 miliona dinara, na pokrajinskom nivou, da izdvojimo za nove poljoprivednike i na taj način ih motivišemo da započnu svoj agrobiznis i ostanu na selu da žive“, rekao je Radojević.

Sajam poljoprivede u Kikindi, prvi po redu, okupio je preko 170 izlagača iz Srbije i Slovenije. Cilj manifestacije je da se kroz stručna predavanja i prezentacije kompanija poljoprivrednicima severnog Banata predstave nova saznanja, tehnologije i tehnike u oblasti agrara, ali i da oni pokažu svoja umeća i veštine.
Kikindski Sajam poljoprivrede svečano je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je čestitao na organizaciji ove agrarne manifestacije i izrazio nadu da će Sajam postati prepoznatljivo obeležje Severnog Banata. Nedimović je dodao da se trudi da obiđe svako selo u Severnom Banatu i kroz neposredne razgovore sa poljopirvednicima čuje o njihovim problemima.

„U 2018. godini iz budzeta Republike Srbije direktno poljoprivrednicima na prostoru Kikinde otišlo je preko 3,5 miliona evra. U svakom slučaju, kada dođemo do svakog čoveka i kada mu objasnimo, mislim da će se taj iznos subvenicije podići“, rekao je ministar poljoprivrede.

Gradonačelnik grada Kikinde Pavle Markov rekao je da je poljopriveda važna tema, kako za Kikindu tako i za Banat, a da je cilj Gradske uprave, podstaknut radom Vlade Republike Srbije, nadležnog Ministarstva i Pokrajinske vlade, jeste vraćanje poverenja.

„To je ključna reč u razvoju poljoprivrede. Imam slobodu da zaključim da smo u prethodne četiri godine uspeli da vratimo poverenje poljoprivrednika u državne organe. Grad Kikinda je u poslednje dve godine putem subvencija izdvojio nepunih 50 miliona dinara u oblasti poljoprivrede“, rekao je gradonačelnik.

Tokom dvodnevnog održavanja Sajma poljoprivrede, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa radom institucija, privrednih društava, savetodavne službe, pogledaju ponude osiguravajućih društva i banaka, posete stručna predavanja. Predstavljena je gastronomska ponuda, povrtarski proizvodi, mehanizacija, a organizovane su izložbe stoke, pernatih i sitnih životinja, kao i revija paradnih zaprega. Za osnovce je upriličeno takmičenje u paorskim igrama, a za đake Tehničke škole nadmetanje u vožnji traktora.
  

POVEZANE VESTI
Nema povezanih vesti
PRETRAGA VESTI

Tekst :

Datum :Obaveštenje za poljoprivredne proizvođače11.02.2021Obaveštenje za poljoprivredne proizvođačeОбавештење за пољопривредне произвођаче са подручја АП Војводине:Preuzmite...


Pitajte sekretara Budžet AP Vojvodina Program razvoja AP Vojvodina


Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede AP Vojvodine

Uprava za agrarna plaćanja

Razvojni fond Autonomne Pokrajine Vojvodine

Garancijski fond AP Vojvodine

Poljoprivredna savetodavna služba AP Vojvodine

Prognozno izveštajna služba zaštite bilja AP Vojvodine

Poljoprivredne stručne službe Srbije

Зелена прогноза

JPV 'Vode Vojvodine' Novi Sad

JP 'Vojvodina šume'